НОВИНИ


България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се възстанови след войната

9 3206 16.10.2022
България, Румъния и Гърция ще помагат на Украйна да се възстанови след войната

България, Гърция и Румъния са постигнали тристранно споразумение за помощ за възстановяване на Украйна след приключване на военните действия в страната. Това е станало след среща в София на ниво зам.-министри на външните работи.


Гръцкият заместник външен министър Милтиадис Варвициотис е отбелязал, че ескалацията на събитията в Украйна през последните дни е тревожна и това налага обсъждането на по-конкретни мерки в рамките на Европейския съюз. По думите му трите страни е важно да обединят усилия и да изпратят послание, за да съживят и върнат живота в Украйна.


По време на тристранната среща Варвициотис е повдигнал въпроса за премахване на енергийната зависимост от Русия, като е отбелязал важността на интерконектора между България и Гърция и геополитическото му значение, като част от европейската политика за енергийна независимост.


Европейските страни прилагат политика за енергийна независимост, за да не се допусне „да бъдат заложници на лидер на трета страна, която използва енергийните доставки като оръжие за влияние”, подчерта гръцкият заместник-министър на външните работи.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама