НОВИНИ


ЕС отпуска допълнително 500 млн. евро за армията на Украйна

5 2980 17.10.2022
ЕС отпуска допълнително 500 млн. евро за армията на Украйна
Европейски парламент БГНЕС

Съветът на ЕС постигна съгласие за отпускане на допълнителна помощ за Украйна в размер на 500 млн. евро, които ще бъдат насочени към подкрепа на способностите и устойчивостта на украинските въоръжени сили.


От тях 490 млн. евро са предвидени за военно оборудване, което да осигури смъртоносни оръжия за отбранителна цел, а останалата част ще покрие доставките на лични предпазни средства, комплекти за първа помощ и гориво. 

 

Това е шести транш, който ЕС отпуска на Украйна по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира. С него общата помощ достига 3,1 млрд. евро. 


 

Съветът на ЕС създава Мисия за военна помощ за Украйна (EUMAM Ukraine) за засилване на военните способности на въоръжените й сили. Това е първата подобна мисия в историята на ЕС.

 

Решението е взето в отговор на молбата на Украйна за военна помощ на фона на руската агресия. Тя ще осигури индивидуално, колективно и специализирано обучение за армията, включително на силите за териториална отбрана.

Страните членки на ЕС ще синхронизират помежду си дейностите в подкрепа на това обучение.

 

Мисията ще действа на територията на страните членки, като  оперативната и централа ще бъде в Европейската служба за външна дейност в Брюксел.

Първоначалният мандат на мисията е две години.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама