НОВИНИ


ЕК представя решението си за овладяване на високите цени за енергия

0 2950 18.10.2022
ЕК представя решението си за овладяване на високите цени за енергия

Европейската комисия представя дългоочаквания си пакет от мерки за овладяване високите цени на енергоносителите. Той ще включва т.нар. “динамичен таван на цените на газа“.


Съгласно предложението, което трябва да бъде одобрено от правителствата на ЕС, Европейската агенция за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) ще бъде натоварена да изготви референтна цена до 23 март за втечнения природен газ, от който ЕС купува.


Мерките не трябва да засягат сигурността на доставките, нито да водят до увеличаване на потреблението на газ, нито да засягат правилното функциониране на пазарите на енергийни деривати, се казва в проекта.

 

Проектът също така включва идеята за съвместни покупки на газ, механизъм за солидарност, за да се избегнат резки различия в доставките в целия блок и натиск за намаляване на търсенето на газ.


Предложението е далеч от тавана на цените на газа в целия ЕС, за който призоваха 15 държави от блока. Противопоставиха се на идеята обаче страни като Германия, Австрия и Холандия, които твърдят, че таваните могат да доведат до недостиг на газ и не успяват да стимулират спестяването на енергия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама