НОВИНИ


Евгений Кънев: Нито Радев го очакват избори, нито Възраждане се кани да управлява

1 3688 18.10.2022
Евгений Кънев: Нито Радев го очакват избори, нито Възраждане се кани да управлява
Евгений Кънев

Резкият политически обрат на Радев от началото на войната няма прецедент през целия Преход. Ако човек погледне резултатите от миналия ноември на парламентарните и президентски избори ще установи, че той започна да воюва с партии, чиито избиратели осигуриха около 80% от вота за него.


И тук идват неспирните натяквания от избирателите на герберския кандидат, известен съпартиец на Кошлуков в ранните царски зори - че видите ли, ДБ избрали Радев. Няма да опровергавам математически тази глупост, защото е очевидна. Но обръщам внимание на нещо много по-важно.


Уловката на този упрек е в това, че масовият избирател приема за нормално да се гласува за човек, заради партията, която го е издигнала, неговата физика, личност и професионална биография. И много рядко заради конкретна негова позиция по даден въпрос, примерно, позицията за нуждата от съдебна реформа и смяна на Гешев, с която Радев “опитоми” някои ДБ избиратели (но далеч не мнозинството). Защото за разлика от съветските хора, които винаги гласуват за човек, демократите гласуват за позиция.
И когато избраникът си смени позицията, според съветските хора излиза, че виновен е не той, а неговите избиратели, че са го избрали.


А като отчетем позициите на Радев в чужбина и у нас - на практика почти няма позиция, която да не е заемал, откакто е пРезидент и е на път да удари дори ББ в земята.
Вероятно и в това се крие причината за примирието между корупционната ос ГЕРБ - ДПС и Радев: заравянето на антикорупционната му томаховка и изваждането на преден план на геополитическото противоборство.


Ше кажете - ама как, те са в противоположни лагери ?!?
Ами не. Нито Радев го очакват избори, нито Възраждане се кани да управлява, но сумарният им прокремълски шум в публичното пространство е толкова голям, че много избиратели сами посягат към бюлетините на “евроатлантиците” от ГЕРБ-ДПС.
Които евроатлантици - забележете - нито за момент не са се възмутили от прокремълските речи и действия на Радев и Възраждане. За разлика от неспирните им усилия за общ фронт срещу ПП и ДБ.

 

Икономистът Евгений Кънев, Фейсбук


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама