БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Анализаторът Пл. Димитров: Безумие е започването на милиарден проект за нова тръба от ”Газпром” през Черно море

2 31208 18.10.2022
Анализаторът Пл. Димитров: Безумие е започването на милиарден проект за нова тръба от ”Газпром” през Черно море
Пламен Димитров

Ние ще увеличим доставките на руски газ за Турция, където ще бъде създаден газов хъб. От него газът ще се разпределя за страните в Европейския съюз. Това каза Владимир Путин на 1 декември 2014 г., след като стана ясно, че проектът за гигантския газопровод „Южен поток“ (с капацитет 63 млрд. куб. м годишно) се проваля, защото не отговаря на енергийното законодателство на ЕС.


Тогава Путин се ядоса на европейците и реши да пусне руския газ през Турция. В крайна сметка днес на турско-българската и турско-гръцката граница няма никакъв хъб.

 

Русия успя да построи морски тръбопровод до европейската част на Турция („Турски поток“) и да въвлече правителството на Бойко Борисов в построяването на продължение на този газопровод през българска територия към Сърбия и Унгария. По този маршрут към Централна Европа обаче могат да постъпват по-малко от една четвърт от обемите газ, които бяха предвидени за провалилия се „Южен поток“.


Сега историята като че ли се повтаря. През миналата седмица в Астана Путин каза почти същото като през 2014 г. – ще пренасочим големи обеми руски газ към Турция и тя ще стане хъб за разпределение на суровината към ЕС. Дори и мотивацията на руския президент е същата като преди 8 години – той е гневен на европейците заради това, че му наложиха санкции след като нападна Украйна и смятат да се отказват от руския газ.

 

Могат ли да бъдат реализирани тези намерения на Путин, подкрепени и от Турция? Не, никакъв разпределителен център за руски газ в Турция няма да има, този път руснаците не могат да разчитат и на частичен успех, какъвто беше „Турски поток“ и българското му продължение. Ердоган е наясно с това, но с удоволствие приглася на Путин, защото през юни 2023 г. ще се явява на избори и има нужда да раздуха някакви очаквания за светло газово-разпределително бъдеще.


Първо, трябва да е ясно, че от Русия до Турция сега има два директни газопровода през Черно море. По-старият, „Син поток“ е с капацитет от 16 млрд. куб. м годишно и е предназначен само за турския пазар. По-новият – „Турски поток“ има две линии, всяка от тях с капацитет по 15,75 млрд. куб. м на година. Първата линия доставя газ за турския пазар, а втората – през България за Гърция, Сърбия, Унгария и съвсем малки обеми за Северна Македония и Босна. Т.е. съществуващата инфраструктура е с почти изцяло резервиран капацитет, по нея не могат да минат някакви допълнителни обеми, които да захранват газов хъб в европейската част на Турция. Нужна е нова тръба през Черно море. Руснаците обаче не могат да я построят без западни компании. Припомням, че всичките им подводни тръбопроводи са строени или от швейцарско-нидерландската Allseas или от италианската Saipem. „Газпром“ успя да дострои със собствени сили само няколко процента от „Северен поток-2“ с голям зор за почти две години, след като в края на 2019 г. САЩ наложиха санкции на този газопровод и Allseas го напусна моментално.


Освен това започването на многомилиарден проект за нова тръба през Черно море е безумие, ако „Газпром“ няма сключени договори с клиенти в ЕС, които ще купуват газа, идващ по бъдещия тръбопровод. А при сегашната геополитическа ситуация такива договори са невъзможни. „Газпром“ се компрометира тотално през тази година като спря газа за повечето си европейски купувачи. Останаха му само Сърбия и Унгария, но както вече споменах, за тях си има действащ маршрут за снабдяване.


Иначе Турция има нелоши перспективи да акумулира на своя територия големи обеми газ, идващ по тръбопроводи от Русия, Азербайджан и Иран и с танкери през четирите турски терминала (пети е в строеж в Сароския залив близо до границата с Гърция). Така на турския пазар могат да се формират излишъци, което е добре за България, защото ние ще можем да купуваме от тях. Разбира се – ако най-сетне бъде подписано прословутото споразумение за междусистемна свързаност между двете държави. И не ми казвайте, че ако купуваме руски или втечнен газ с турско посредничество, той ще е по-скъп. Не, не е задължително. „Газпром“ е притиснат до стената от малкото си останали клиенти в Европа и ще прави големи отстъпки. Унгария вече си издейства да плаща за руския газ, консумиран сега и догодина, чак през 2024 г., Турция е на път да постигне същото, плюс отстъпка от цената.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама