БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


В усилията си да спестят разходи световни компании се насочват към Централна Европа

0 3310 19.10.2022
В усилията си да спестят разходи световни компании се насочват към Централна Европа
БГНЕС

Централноевропейски компании, които предлагат отдалечени, евтини бизнес услуги на международни фирми, засилват плановете си за експанзия, тъй като инфлацията кара глобални компании да прехвърлят повече работа в региона, за да намалят разходите и да заздравят маржовете.


От Прага до Варшава и Будапеща - западни компании отдавна се стремят да се възползват от големия брой образовани служители за аутсорсинг или изнасяне на бизнес услуги като софтуерна разработка, административни и счетоводни функции и анализи за големи европейски и американски клиенти.

 

Сега, въпреки намаляването на разликата в заплащането и по-бързия ръст на разходите в сравнение със Западна Европа, центровете за бизнес услуги в Централна Европа, които процъфтяваха по време на пандемията, наемат повече служители, докато други сектори като промишленото производство намаляват работната си сила заради войната в Украйна и растящите разходи за енергия, предаде Investor.bg.

 

Да вземем за пример базираната в Силициевата долина компания Pure Storage. Разработчикът на хадруер и софтуер съобщи през септември, че удвоява броя на инженерите в центъра си в Прага и планира да ги удвои отново през 2023 г. и през 2024 г. Новината беше съобщена от Пол Мелмън, ръководител на чешкия център.

„По-ефективно е от гледна точка на разходите да наемем инженер в Прага, отколкото в Маутин Вю, дори с инфлацията“, отбелязва Мелмън, според когото диверсифицираната работна ръка е едно от предимствата на Прага, където Pure Storage има няколко стотин служители.

 

„Започнахме тук експериментално, но експериментът проработи“, допълва Мелмън.

Секторът на бизнес услугите е нараснал от почти нула преди 25 години до индустрия с близо 800 хил. служители в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е все по-значим двигател за местните икономики.

 

Допитване на Чешката асоциация на лидерите в бизнес услугите, представляваща сектора, очаква ръст на заетите с 11% през 2022 г. и с 13 на сто през 2023 г.

„С ускоряващата се инфлация на Запад този регион отчита приток на повече инвеститори, които установяват центрове и нови видове услуги“, коментира Джонатан Епълтън, управляващ директор на ABSL за Чехия.

 

Разликата в заплащането намалява в последните години, тъй като икономическият растеж в страни като Полша и Чехия изпреварва този на западни страни. Но разходите за труд в региона все още са с около 30% до 50% по-ниски в зависимост от работната позиция, казват компании и експерти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама