НОВИНИ


Полша купува от Южна Корея ракетни установки

0 2679 19.10.2022
Полша купува от Южна Корея ракетни установки
ракета БГНЕС

Полша ще купи от Южна Корея ракетни системи за залпов огън, след като вече купи от азиатската страна танкове и оръдия, обявиха днес иточници от Сеул, съобщават световните агенции.


Според тях днес се очаква Полша да подпише договор с "Хануа дифенс", военното звено на южнокорейската корпорация "Хануа", за придобиването на установките "Кей 239 Чхунму" (K239 Chunmoo). Според договора Южна Корея ще достави 288 такива комплекси, като първите 18 от тях ще пристигнат не по-рано от 2023 г. съобщи министерството на отбраната във Варшава.

 

През юли Варшава и Сеул подписаха договор за 5,8 милиарда долара за танкове и гаубици.

 

Първите десет "Кей2 Блак пантер" (K2 Black Panther) от договорените 180 танка ще пристигнат в Полша през 2025 г., като Сеул вече е пратил 24 от поръчаните 212 самоходни гаубици Кей 9, последните от които ще бъдат доставени през 2029 г.

 

През юли полският министър на отбраната а Мариуш Блашчак каза в интервю, че доставката на закупените южнокорейски изтребители "ЕФ Ей-50" ( FA-50) ще започне догодина.

 

По думите на Блашчак Полша няма да купува американските системи "Хаймарс", които са съвместими с южнокорейските "Кей 239 Чхунму".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама