НОВИНИ


ЕС подкрепи санкции срещу ирански граждани и компании, заради доставянето на дронове за Русия

0 2734 19.10.2022
ЕС подкрепи санкции срещу ирански граждани и компании, заради доставянето на дронове за Русия
БГНЕС

Предвиждат се санкциите срещу петима ирански официални служители и три компании, които са предоставили дронове за Русия, за да ги използва срещу Украйна.


Иранските безпилотни самолети Shahed-136, наричани "дронове-камикадзе" са използвани в големи количества от руските сили през последните седмици. С тях са атакувани цивилни цели, критична инфраструктура в Украйна. Засегнати са електроцентрали. Това предизвика остро осъждане от страна на Запада, допълва БНР, като цитира "Файненшъл таймс", цитирайки две неназовани лица, информирани за решението.

 

Мерките на Европейския съюз са съгласувани от представители на държавите членки в сряда. Те включват санкции срещу компанията Shahed Aviation Industries, която произвежда безпилотните самолети, и трима висши военни, участващи в програмата за безпилотни самолети на страната.

 

Очаква се санкциите да бъдат законово договорени от посланиците на блока. "Файненшъл таймс" съобщава, че санкциите на още две ирански компании и още две физически лица ще бъдат законово договорени по-късно.

 

В понеделник министрите на външните работи на Европейския съюз се обединиха, че е необходимо да се наложат санкции на Техеран за доставката на дронове на Москва.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама