НОВИНИ


Външно скастри РС Македония за последните публични изявления

2 2738 20.10.2022
Външно скастри РС Македония за последните публични изявления
МВнР БГНЕС

Всякакви публични изказвания, които обиждат или провокират другата страна, са абсолютно неприемливи. Те не представляват официалната позиция на българската държава и опити да бъдат представени като такава са некоректни и знак на недобронамереност.


Това се казва в позиция публикувана от  Министерството на външните работи (МВнР), по повод скорошни публични изявления относно Северна Македония.

 

Независимо от множеството провокации срещу България и особено срещу българите в Северна Македония през последните месеци, считаме такъв говор за недопустим и изключително контрапродуктивен. Подобни изявления не са в интерес на българите в Северна Македония. Те отклоняват общественото внимание от справедливия и легитимен стремеж на българската общност за равни граждански права, особено за свободно сдружаване и отстояване на културно-историческото им наследство, се казва в позицията. 

 

България винаги се е стремяла към утвърждаване и задълбочаване на приятелството и добросъседството в отношенията със Северна Македония, като страната ни инвестира много усилия за реализирането на тази цел през последните години.

 

От МВнР призовават, в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., политиците и обществениците и от двете страни на границата да насочат своите усилия и послания към подпомагане на процеса за възстановяване на доверието и утвърждаването на добросъседски отношения. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама