НОВИНИ


ЕК одобри два милиарда лева за родното образование

0 2666 21.10.2022
ЕК одобри два милиарда лева за родното образование
БГНЕС

Общо два млрд. лв. са одобрените средства от Европейската комисия за страната ни. Те ще бъдат изплатени от ОП „Образование“ 2021-2027г.


Стойността на средствата е два пъти повече в сравнение с предходния програмен период. Очаква се чрез планираните дейности ще бъдат подкрепени над 760 000 деца и ученици, каза зам.-министърът на образованието и науката Надя Младенова, допълва БНТ.

 

По думите на Младенова над 220 млн. лева ще бъдат насочени за личностно развитие в училищното образование.

 

Програмата е структурирана в три приоритета. Предвидените мерки имат широк обхват на всички етапи на образованието – от детската градина до докторската степен във висшите училища.

 

Средства от Програма „Образование“ 2021-2027 ще бъдат отпуснати за приобщаващо образование и образователна интеграция, модернизация и дигитализация, както и за връзка на образованието с пазара на труда. Освен ученици, ще бъдат подкрепяни и социални работници, медиатори и родители на ученици от уязвими групи.

 

Модернизацията на професионалното образование и обучение е насочена към адаптиране на професионалното образование спрямо динамиката на пазара на труда.

 

Заместник-министър Младенова подчерта, че вече са стартирани и три процедури по Плана за възстановяване и устойчивост – модернизация на образователната инфраструктура, младежки центрове и изследователски университети.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама