НОВИНИ


Валентин Николов: Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй”

6 5855 24.10.2022
Валентин Николов: Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй”
Валентин Николов стоп кадър

Трябва бързо да се диверсифицираме по отношение на ядреното гориво за АЕЦ, защото виждаме какво става с газа. Това заяви в ефира на bTV бившият шеф на БЕХ Валентин Николов. Той предупреди, че за съжаление Русия може да блокира работата на АЕЦ „Козлодуй” , тъй като технологията е руска и техни фирми и институти единствено могат да работят по някои нейни аспекти. По същата причина и реакторите, купени за АЕЦ „Белене”, едва ли ще могат да бъдат използвани.


Единствената алтернатива за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй” е в Чехия, обясни Николов.

 

"Там има ядрен завод на „Шкода“, където можем да заменим някои от компонентите, но още работим с Курчатовския институт, който прави физически анализ. Тук обаче трябва да се работи внимателно в тази посока и мисля, че трябва да има малко по-голяма тишина“, смята Николов.

 

"По въпроса за диверсификацията в ядрената енергетика трябва да се работи „по-тихо”. Има възможност поетапно да се смени горивото, с друго, което не е руско." подчерта Николов.  Според него само енергийния регулатор може да вземе решение за това.

 

"Консултативният съвет към министъра на енергетиката, може да е съставен от специалисти, но те не носят никаква отговорност за разлика от регулатора", подчерта Николов.

 

По думите му след нахлуването на Русия в Украйна, е мираж в близко бъдеще у нас да е възможна реализацията на проекта "Белене" с предварително закупените от България руски реактори.

 

"Можем да продължим напред с много ясна и точна стратегия. 70% от хората у нас подкрепят ядрената ни програма, но за съжаление, нямаме стратегия", заяви Валентин Николов.

 

Той каза още, че ако заложим на мощности от "Уестингхаус" и скоро започнем строителство на техен реактор, той ще е готов през 2034 г.

 

"Всички зависими страни от Русия трябва да направят всичко възможно максимално бързо да намерят други източници на уран“, подчерта Николов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама