Цените на основните хранителни продукти продължават да растат. На фона на сериозното поскъпване и рекордната инфлация от началото на годината, за последните три седмици от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат ново увеличение с 10%.
Най-сериозен е ръстът при млечните продукти. Цените на едро на кашкавала са най-високи в София, Пловдив, Враца и Кърджали - като достигат 21 лева за килограм. Сиренето отново е най-скъпо в София, като цената на едро е 16 лева за килограм. Следват Кърджали, Благоевград и Враца.
През октомври се отчита сериозно поскъпване при захарта, като в Пловдив достига до рекордните 3 лева за килограм на едро.
Сред месните продукти най-сериозно е поскъпването при каймата, като килограм на едро надхвърля 9 лева.
Още по-скъпи са трайните колбаси, чиято цена по тържищата е средно над 11 лв.
Голямо е и поскъпването при кренвиршите. Свинските вече са на цени от над 10 лева за килограм. Вдигането на цените до голяма степен се дължи на повишените производствени разходи.