НОВИНИ


Двама британски министри хвърлиха оставки след встъпването в длъжност на Риши Сунак

4 6472 25.10.2022
Двама британски министри хвърлиха оставки след встъпването в длъжност на Риши Сунак
Риши Сунак БГНЕС

Двама британски министри хвърлиха оставки малко след като Риши Сунак стана официално премиер на страната, предаде Би Би Си.


За оттеглянето си от поста обяви правосъдният министър Брендън Люис : "За мен бе чест да бъда част от четирите последователни кабинета на Консервативната партия от 2010 г. до днес (Дейвид Камерън, Тереза Мей, Борис Джонсън и Риши Сунак)", заяви той.

 

Люис не посочи причината за своята оставка Той обаче бе категоричен: Новият премиер на Обединеното кралство ще има пълната ми подкрепа в пленарна зала.


Малко по-рано днес оставка подаде и министърът на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог. "Аз не очаквам да получа пост в кабинета "Сунак" и заради това се оттеглям от поста си в органа на изпълнителната власт", заяви той.

 

Рийс-Мог също каза, че ще подкрепя новото правителство като депутат.

 

Междувременно на Острова започнаха да изказват предположения кой ще влезе в новото правителство. Според Скайнюз настоящият финансов министър Джереми Хънт ще запази поста си. В правителството вероятно ще влязат бившият премиер Лиз Тръс (като министър на външните работи) и председателят на парламентарната група на консерваторите Пени Мордонт. Бившият съперник на Сунак за премиерския пост се очаква да поеме ръководството на вътрешното министерство. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама