НОВИНИ


Имотният регистър се дигитализира

2 2914 26.10.2022
Имотният регистър се дигитализира
БГНЕС

Министерският съвет одобри проект на закон, който ще позволи пълна дигитализация на имотния регистър. След повече от 20г. идеята за създаване на електронен регистър е на път да се осъществи.


Предвижда се създаване на електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи.

 

Още през 2000г. е предвидена законодателна реформа в системата на вписванията чрез преминаване от персонална към реална система на вписване – не чрез лице, а по имот. Реформата предвижда имотният регистър да се води не само на хартия, но и паралелно в електронен вид.

 

В момента вписванията продължават да се осъществяват по персоналната система само на хартия. С гласувания проектозакон нормативно се урежда имотният регистър като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите имоти и електронните партидни дела с вписаните актове и приложените към тях документи.

Регламентира се идентично съдържание както на хартиения формат, така и в електронна форма.

 

Ще бъде дадено правомощие на службите по вписванията да въвеждат информация в електронните партиди на недвижими имоти и в електронните партидни дела на вписаните актове с приложените към тях документи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама