НОВИНИ


Страстите около Македонския културен клуб в Благоевград се нажежават

6 3246 27.10.2022
Страстите около Македонския културен клуб в Благоевград се нажежават

Информация за откриване на Македонски културен клуб в Благоевград предизвика бурни реакции и напрежение в града. Българските власти и до момента нямат потвърдена информация за подобно събитие, но това не пречи да се правят крайни изказвания. Едната причина е, че бъдещият културен център щял да се казва Никола Вапцаров, а другата е, че ще се защитават правата на македонците в България и по света.


За откриването на Македонски културен клуб “Никола Вапцаров“ в Благоевград, местната управа, медиите и жителите на областния център разбраха от покана, публикувана във "Фейсбук" страницата на Обединената Македонска Организация „Илинден-Пирин“. Поканата е написана на официалния език в Република Северна Македония, има и превод на български. Събитието е планирано за 30 октомври, неделя, от 12 часа. Уточнено е, че са поканени премиерите на двете съседни държави, посланици, кметът на Благоевград  журналисти от двете страни на границата и всички „добронамерени хора, които споделят и поддържат нашите цели“. 

 

В Инициативния комитет за учредяването на Македонския културен клуб основно е посочено местното Сдружение за защита на основни човешки права и финансиращата организация Македонското международно движение за човешки права в Канада.  

Клубът си поставя за цел "развитието на македонската традиционна и модерна култура, изграждане на културен мост между България и Македония, укрепване на връзките между македонците в България и македонците по света". Последното взриви социалните мрежи, а първата официална реакция беше декларация на Общинския съвет в Благоевград, приета преди дни, съобщава БНР. 

 

Председателят на местните законодатели Радослав Тасков уточни, че след официалното изявление на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, който преди два дни заяви, че предстои да внесе пред българската държава документите за разкриването на Македонския културен клуб в Благоевград, нещата са малко по-спокойни, но съмнението за истинската дейност на клуба остава.

 

Стана ясно, че покана за откриването на Македонския културен клуб „Никола Вапцаров“ в Благоевград са получили и племенниците на големия ни поет Мая и Никола Вапцарови.

 

Всъщност въпросното сдружение е регистрирано като юридическо лице с нестопанска цел и с адрес в Благоевград през февруари 2019 година. Заради целите, които си поставя и откритата антибългарска линия в дейността му обаче, същата година прокуратурата внася иск в Окръжния съд да прекрати дейността, респективно регистрацията на Сдружението. Съдът е потвърдил основателността на иска, Апелативният съд в София - също, а на 6 октомври тази година и Върховният касационен съд, чието решение е окончателно. Според справка и в Агенцията по вписвания, се оказва, че е открито производство за обявяване в ликвидация на Сдружението за защита на основните индивидуални човешки права, съобщава още радио "Благоевград".   


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама