НОВИНИ


Търсят се 18 лекари за болницата в Горна Оряховица

2 3101 28.10.2022
Търсят се 18 лекари за болницата в Горна Оряховица
БГНЕС

Общинската болница в Горна Оряховица търси да назначи 18 лекари. Въпреки по-високите възнаграждения през тази година на работа е постъпил само един млад лекар.


Болницата в Горна Оряховица е втората по големина общинско лечебно заведение в страната. В нея са обявени 18 свободни места за лекари. В отделенията работят основно лекари и медицински сестри, които са пенсионери.

 

Най-възрастният медик, който дава дежурства и влиза в операционна, е 80-годишен анестезиолог.

 

Според директора д-р Иван Иванов само в две отделенията няма криза за медици.

 

За да намери изход от трудната ситуация вече четвърта година болницата плаща семестриалните такси на студенти по медицина, сред които са лекари и сестри Община Горна Оряховица допълнително ги стимулира финансово. Повишени са и заплатите, като за миналия месец средната брутна е 1734 лв.

 

Пред БНР д-р Иван Иванов казва, че лекарите получават 2530 лв., специалистите по здравни грижи по 1621 лв. Средната брутна работна заплата на лекар специализант в болницата в Горна Оряховица е в размер на 2006 лв.

 

Болницата инвестира в закупуването на апаратура. Тя е единствената в областта, която  очен скенер. 

 

Тъй като липсата на лекари е тенденция не само в Горна Оряховица, но и в цялата страна е необходимо да се вземат спешни мерки на национално ниво. Докато България с лека ръка може да си позволи да обучава лекари и след това да ги оставя да напускат пределите на родината, без да се интересува от тяхното бъдещо развитие, вероятно нищо добро не ни очаква, тъй като гарантирането на компетентни специалисти е пряко свързано с гарантирането на здравето на нацията.

 

Необходими са въвеждането на мерки като допълнително стимулиране, обезпечаване на специализации и т.н. за младите лекари и медицински сестри, за да могат да останат в България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама