НОВИНИ


Иран отказва да предаде телата на протестиращи на семействата им

0 2904 28.10.2022
Иран отказва да предаде телата на протестиращи на семействата им
БГНЕС

Службата на ООН за правата на човека днес изрази тревога за това как Иран се отнася към задържани протестиращи и каза, че властите отказват да предадат някои от телата на убитите, предаде Reuters.


Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията миналия месец, предизвика протести, превърнали се в едно от най-големите предизвикателства за властта на духовниците, ръководещи Иран от революцията през 1979 година. Правозащитни групи твърдят, че най-малко 250 протестиращи са били убити, а хиляди - арестувани.

 

"Ставаме свидетели на много лошо отношение… но също така на тормоз над семействата на протестиращите", заяви на пресконференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на човека, позовавайки се на множество източници. "Особено тревожна е информацията, че властите преместват ранени протестиращи от болници в центрове за задържане и отказват да предадат телата на убитите на техните семейства", добави тя.

 

Шамдасани също така заяви, че в някои случаи властите са поставили условия за предаване на телата и са искали от семействата да не организират погребения или да не разговарят с медиите. Освен това на задържани протестиращи понякога е била отказвана медицинска помощ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама