НОВИНИ


Министерството на финансите отговори на Брюксел за руския петрол

10 4679 01.11.2022
Министерството на финансите отговори на Брюксел за руския петрол
БГНЕС

България няма намерения да прави реекспорт на суров нефт и да нарушава ограничителната мярка. Това съобщиха от Министерството на финансите във връзка с изявление по-рано днес на говорител на Европейската комисия.


Говорителят каза днес, че на България е дадена дерогация до 31.12.2024 г. да внася суров нефт от Русия, предвид географското й положение и има забрана за износ на внесения суров нефт от Русия за други страни - така наречения реекспорт на внесената стока суров нефт. Говорителят на Европейската комисия препрати за допълнителни уточнения към секцията въпроси и отговори към Регламента на сайта на Европейската комисия.

 

От Министерството на финансите предоставиха въпросите и отговорите от сайта на ЕК: „Конкретният казус е в т. 3 от тях. В т. 3 е зададен въпрос относно износът на нефтопродукти, произведени със суров нефт, внесен от Русия. Отговорът е еднозначен, а именно: Само нефтопродуктите, които са произведени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничението по чл. 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, произведени в трета държава на базата на руски суров нефт и изнесени за друга държава или трета държава не биха могли да попаднат под санкциите, тъй като те са произведени извън Русия“.

 

Ограничаването на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са произведени от суров нефт и нефтопродукти с произход Русия или изнесени от Русия, ще доведе до значително намаляване на производствения капацитет и ограничаване на дейността на дружествата, опериращи на българския пазар, отбелязват от финансовото министерство.


От МФ посочват, че спекулациите по тази тема „нагнетяват излишно напрежение в обществото и смятаме за отговорно поведение от страна на различни говорители по темата да представят в пълнота и коректно да интерпретират информацията“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама