НОВИНИ


Избрана е локация за Националната детска болница

1 3006 01.11.2022
Избрана е локация за Националната детска болница

Утре става ясно къде точно ще бъде изградена Националната детска болница. Преди дни стана ясно, че служебният министър на здравеопазването се обяви против използването на стари строежи, което отписва скелето в двора на Александровска болница.


Едва след като стане ясно мястото на болницата, ще се уточни и какъв е нейният капацитет, посочи пред bTV съветникът на министър Асен Меджидиев Аркади Шарков. 

 

Така казусът с изграждането на Национална детска болница влиза в нова фаза. Казусът остава нерешен вече 30 години, като през последните две получи нов тласък. В двора на Александровска болница стои скелет на сградата, който е недовършен от години, а според експерти вече е негоден, за да обезпечи нуждите на едно съвременно лечебно заведение. 

 

Обществена поръчка за изграждането стартира в началото на пандемията благодарение на тогавашния здравен министър на ГЕРБ Кирил Ананиев, който даде зелена светлина за изграждането й, а правителството тогава обяви болницата за “обект от национално значение”, което позволява да се форсира процеса. Още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна.

 

Според лекари, родители и архитекти сградата в двора на Александровска болница отдавна е опасна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама