НОВИНИ


Две комисии обсъждат военната помощ за Украйна

0 2688 02.11.2022
Две комисии обсъждат военната помощ за Украйна

Започна съвместното заседание на Комисията по външни работи и Комисията по отбрана. Депутатите ще разгледат две проекторешения - това на Демократична България и на ГЕРБ-СДС.


Предложенията на двете партии са за предоставяне на военна помощ на Украйна. Това включва: оръжия, боеприпаси и техника. Очаква се реализиране на втория етап по закупуване на осемте нови изтребителя Ф-16.

 

На заседанието присъстват министърът на външните работи Николай Милков, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщава БНТ.

 

В проекторешението на Демократична България е записано България да изготви пакет за военна помощ за Украйна в срок до 14 дни и да предложи споразумение с Украйна, което Народното събрание да ратифицира.

 

В проекторешението е включено също в срок до 10 дни да бъдат проведени консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и в срок до месец да внесе Програма за превъоръжаване на армията.

 

Военният министър Димитър Стоянов вече оповести, че Украйна иска зенитно-ракетни комплекси и оперативно-тактически ракети.

 

Към момента България има два дивизиона С-300. Единият от тях пази АЕЦ "Козлодуй", а другият - столицата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама