НОВИНИ


Костадинов готви нов протест против предоставянето на оръжия за Украйна

9 2742 02.11.2022
Костадинов готви нов протест против предоставянето на оръжия за Украйна
БГНЕС

”Възраждане” се готвят за нов протест пред НС, против предоставянето на оръжия за Украйна.


Поводът за протеста е, внесеното за гласуване в Народното събрание предложение за изпращане на оръжия за Украйна от страна на България.

 

Според "Възраждане", България не би трябвало да има друго участие в конфликта, освен посредническо, защото това би могло да въведе страната ни в конфликта.

 

Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ, отбеляза днес от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков.

 

 В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани, коментира той.

 

По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства. 

 

Темата разгорещи страстите и от парламентарната трибуна днес.

 

Атанас Славов от „Демократична България“ призова да не се спекулира с това какво е настроението в обществото и дали мнозинството от българите иска или не да бъде предоставена военна помощ за Украйна. 

 

Нямаме предварителна оценка какви са нашите възможности да подкрепим Украйна, нямаме и становище на службите. Подобно решение категорично ни превръща в косвена част от конфликта, посочи Кристиан Вигенин от „БСП за България“. Според него президентът Румен Радев също е против решението да бъде предоставена военна помощ за Украйна и добави, че това решение е „прибързана политическа акция“.

 

Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна, заяви Даниел Митов от „ГЕРБ-СДС“. Списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни. Искам България да е част от този списък, сподели още Митов. 

 

ДПС ще подкрепи и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на „Движението за права и свободи“. Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама