НОВИНИ


Стотици загинали: Батальон от мобилизирани от Воронежка област е унищожен край Макеевка

34 7883 06.11.2022
Стотици загинали: Батальон от мобилизирани от Воронежка област е унищожен край Макеевка
Зловещи останки от Воронежкия батальон...

Нова трагедия с мобилизирани неотдавна руснаци. Роднини на мобилизираните от Воронежка област разказват за войниците, изоставени на фронтовата линия, за понесените огромни загуби и избягалото командване в битката при Сватово. Алексей Агафонов, един от оцелелите военнослужещи, разказа пред руското издание Verstka за разигралата се драма и загубите сред мобилизираните в резултат на обстрела на предната линия край Макеевка в Сватовски район на Луганска област.


Според него броят на загиналите е над 500 души. В условията на бойни действия и разбягало се командване няма кой да провери точните загуби. Данните са от думите на оцелели мобилизирани и техни близки.

 

Командирът на мобилизирания батальон, който се обучавал във военно поделение 2079, обещал военните да бъдат изпратени в района на Сватово, където да се включат в редиците на „териториалната отбрана“ на 15 километра от фронтовата линия, разказва Агафонов. През нощта на 1 срещу 2 ноември обаче целият батальон е изведен на предната линия. Заповядали им да се окопаят и да задържат отбранителната линия. „Хвърлиха без никакво оборудване, имахме само три лопати. Нямахме и никакви провизии. Три лопати за цял батальон! Ровихме, каквото можахме, а на сутринта започна обстрел – артилерия, „градове“, минохвъргачки, хеликоптери – направо ни разстрелваха.

 

Когато всичко започнало, офицерите от батальона веднага избягали. Между обстрелите се опитахме да се окопаем, но хеликоптерите веднага ни забелязаха и откриха огън. От 570 души оцеляха 29, още 12 са ранени, останалите са всички… няма ги“, горчиво реди Агафонов.

 

За стотиците загинали разказва и Злата, съпругата на друг мобилизиран. „Мъртви са повече от половината мъже“, казва тя, след като се чула със съпруга си. „Не са имали никакъв шанс, не е имало и командири, които нещо да организират.“

Агафонов допълва, че преди това на същите позиции е бил разбит напълно поне още един батальон от мобилизираните. Агафонов и колегите му заварили там десетки трупове, на някои от тях "повиквателните стърчаха от джобовете". „По телевизията показват, че всичко е красиво, но всъщност тук, в Луганска област, е ад. Мобилизираните са хвърлени на фронта, изоставени от командири и по-големите началници. Няма оръжие, нито техника, нито дори хляб“, допълва Агафонов.

 

По думите и на други оцелели бойци от Русия докарват непрекъснато новомобилизирани части и с тях запълват пробойните в отбраната на руската армия. „Там цари пълно объркване и хаос. Всички оцелели и новопристигнали се групират в нови батальони и ги хвърлят отново напред, за да затворят отбранителната линия“, споделя Людмила Черних, съпруга на друг оцелял. „Мъжът ми се обади от чужд телефон вчера и ми каза какво се е случило. Не са могле да се окопаят и са ги избивали направо от въздуха. Някак си са се добрали от Краснодон до Сватово, където сега се крият. Страх ги е, че отново ще ги върнат на предна линия. Командирите ги няма и те не знаят какво да правят, просто молят за помощ“, разказва още Черних.

 

Роднини на мобилизирани от Воронеж се събират пред прокуратурата в града, настоявайки някой да каже истината за това, което се случва с техните близки. „Тук някакви ни съобщават, че синовете ни са живи, здрави и изпълняват отговорно военния си дълг. Как, по дяволите, са живи и здрави, когато всички бяха убити там?!”, - възмущава се Оксана Холодова, майка на войника Андрей Холодов.

 

Съпругата на друг мобилизиран, Анна, разказва пред изданието, че оцелелите мобилизирани са поискали да бъдат пуснати да се приберат. „Те сега молят за помощ, само за да бъдат освободени. Те просто не могат да войват, страх ги е. Там ги бомбардират. Няма командири, няма никой. Искаме това да бъде казано… Какво направиха с момчетата! Изоставени са като безпомощни котета, без подготовка, без нищо. И съпругът ми и аз имаме дъщеря, тя е на година и половина – какво да правим“ - пита Анна.

 

Събралите се пред прокуратурата във Воронеж записаха видеообръщение към губернатора. В него хората искат отговори. Искат да знаят, защо командването дезертира, а необучени стотици и хиляди мобилизирани са хвърлени да загиват в непонятна месомелачка. Хората настояват губернатора да уведоми Москва какво се случва.

 

По официална информация на украинското командване край Макеевка е унищожен цял батальон от запасни руснаци. Дни преди това на същото място е бил унищожен друг батальон.

 

От командването на руската армия съобщават единствено, че частите от този район се изтеглят.

 

.......................................................................................................................

 

П.П. И понеже троловете на щат или на хонорар към пропагандната машина на Кремъл налазват всеки материал, свързан с неуспехите на руската армия във войната срещу Украйна, внушавайки, че пубикациите по темата във Фрог нюз са манипулативни, платени от САЩ или други западни страни, уточняваме, че източникът на тази публикация е руският сайт verstka.media (цитиран е в текста). В повечето случаи ползваме публикации от руски медии и автори. Разбира се, не даваме територия на отявлената пропутинска пропаганда, защото това не е различна гледна точка, а откровен фашизъм.

 

Фрог нюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама