АКТУАЛНО


Любимите убийци на Путин от ГРУ атакуват България. Защо мълчат политиците ни?

18 13535 07.11.2022
Любимите убийци на Путин от ГРУ атакуват България. Защо мълчат политиците ни?
Зад този портал е секретната част №29155 на ГРУ...

Доказателствата, че не ние, с още не случилата се военна помощ за Украйна, а Русия воюва реално срещу нас. Ето на, руската хакерска група Killnet е атакувала сайта на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) у нас. С чувство на гордост самите хакери пишат за това в канала си в Телеграм.


Атаката е осъществена в събота следобед, 5 ноември, когато в Русия чествали празника на разузнавача. Killnet посочват в съобщението си, че предприемат акциятa като своеобразен поздрав към руските разузнавачи. Можеше да поздравят разведките к песента на Алла Пугачова „Королевство кривых зеркал“, хем актуално щеше да е, но пък Алла Борисовна взе, че се изказа против войната в Украйна и Кремъл я извади от „златния“ списък, където беше доскоро и я премести в „черния“…

Затова вече поздравите се поднасят под формата на убити или изнасилени жители на Украйна, кибер атаки срещу страни, на които Кремъл е бесен заради позицията и пр. Според въображението на руския нов „патриотизъм“…

 

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев потвърди информацията за хакерската атака.

Уточнява се, че сайтът на ДАР е бил блокиран само десетина минути и няма теч на данни. Наистина ли?

 

Защото е някак си логично да си помислим, че който е в състояние да блокира сайта, е в състояние и да изтегли информация от него. Може да се манипулират и данни – ще ви го каже всяко будно хлапе, навършило 14 години.  

 

Сред българските политици има – все още - интелигентни хора и те не се съмняват, че Москва ни е обявила война и я води по брутален и подъл начин. Това, че главните български институции си затварят очите за това, не прави положението по-леко.

Атаките срещу България са строго планирани, а за доклада на тайните служби на Кремъл, в който са описани действията срещу София, във Фрог нюз писахме още преди три месеца. Информацията ни бе от дипломатически източници, които се учудваха на безгрижното отношение на властта у нас, включително и на спецслужбите ни. Поне на някои.

 

Секретната част №29155 към Военното разузнаване (ГРУ) е само една от структурите, които са натоварени със задачата да атакуват страни от Източна Европа, днес членки на НАТО и ЕС. България се ползва със специалното внимание на ГРУ като „слабо звено“ в този „отбор“. Още през 2018 г. първо американците, а след това и спецслужбите а други държави назоваха поименно седем руски хакери, които работят за ГРУ. Единият от тях – Евгений Серебряков, според ФБР е старши офицер в секретната част №26165, която е структура от 85-и Главен център на военното разузнаване, специализирана в криптография.

 

Останалите шестима хакери също са офицери в щата на ГРУ.

Медии в Русия и в други страни наричат секретната част 29155 „любимите убийци на Путин“. Коментарът е излишен.

 

Съвсем неотдавна военизираните хакери ни замесиха в подготовката за взривяването на Кримския мост, а Путин нарече това „терористичен акт“ и обвини „замесените“ помагачи като подкрепящи тероризма.

 

Същата хакерска група атакува преди време Президентството и други важни институции на България. Може би нашите служби се опитват да противодействат и това е секретна информация, но българите трябва да бъдат успокоени, че държавата взема мерки и не се страхува от върхушката в Кремъл. Или се страхува?

 

Всеки младши разузнавач ще ви каже, че групата Killnet е част от кибер оръжията на Путин срещу колективния Запад. Ултра наивно би било подобни „патриоти“ да действат от Русия без подкрепата на тайните служби и на властта в Кремъл.

Путин доскоро се кълнеше, че правителството няма нищо общо с частната армия „Вагнер“, рожба на неговия личен приятел Пригожин, но вече съвсем открито я покрепя и финансира с милиони от бюджета. Killnet е същото формирование, но на територията на кибер пространството.

 

Неморално е българските институции да си затварят очите пред атаките, на които е подложена страната ни от страна на Русия. Това е разпоредено от най-високо ниво – Путин и неговият кръг. Крайно време е на основание данните, които имат нашите служби, на руската посланичка Елеонора Митрофанова да се връчи протестна нота и да се потърси сметка за вражеските действия срещу страната ни. Демонстрираната боязливост насърчава подобни действия да продължат и да стават все по-брутални.

 

В момента Русия търпи поражения на бойното поле, а на киберфронта може да покаже мускули. И го прави. Това е мнението на специалистът по киберсигурност Спас Иванов и няма как да не се съгласим с него. Според Иванов е възможно Русия да готви истинска голяма хакерска атака, която да се прицели във важна инфраструктура като електрическата мрежа. "Трудно е да извадят критична инфраструктура извън строя, но е възможно повторение на атаката като при пощите", заяви той.

 

А какво ще стане ако „братушките“ решат да извадят от строя АЕЦ „Козлодуй“? Ядреното гориво е тяхно, резервните части са техни и хакерите са техни. Какво би им попречило?

 

Мълчанието след такива нагли действия е висша форма на самоунижението.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама