НАРОДЕН ГЛАС


Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева

3 5183 07.11.2022
Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева
Рут Колева

Перущица въстана срещу фотосесия на певицата Рут Колева, снимала се по предизвикателно боди върху костницата ”Паметник на трите поколения”. Мемориалният комплекс в града е построен в памет на загиналите в Априлското въстание, Деветосептемврийскиия преврати на антифашистката борба.


Жителите на Перущица определят случилото се като абсурден акт към българската история.

Кметът на Перущица Мария Вълканова е подала сигнал до прокуратурата.

“Смятам, че това е най-нормалната реакция, все пак това е обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни. Има и нарушаване на обществения ред", категорична беше Вълканова.

 

''Достъпът е свободен до саркофага и всеки може да се снима, но не по този грозен начин. Певицата не е искала разрешение от кметството, за да направи фотосесията си на паметника'', обясни кметицата.

 

"Този паметник на връх "Власевица" е построен на мястото на първия защитен въстанически пост по време на Априлското въстание. Той е построен през 1976 г. по случай 100-годишнината от Априлското въстание", добави Невена Чавдарова от Историческия музей в Перущица.

 

Самата Рут Колева даде обяснение за случилото се:

"По повод снимките от фотосесията на списание ELLE България, заснета на Паметника на трите поколения край Перущица, бих искала да дам следния личен коментар. Нито аз, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, сме имали намерение да накърним паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание. Като пра-правнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет", написа певицата в социалните мрежи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама