НОВИНИ


Фон дер Лайен: Дотук браво на България! ЕК отпуска безвъзмездно 1,37 милиарда евро (ВИДЕО)

17 15163 07.11.2022
Фон дер Лайен: Дотук браво на България! ЕК отпуска безвъзмездно 1,37 милиарда евро (ВИДЕО)
Урсула фон дер Лайен

Днес Европейската комисия даде положителна предварителна оценка на искането на България за отпускане на безвъзмездни средства в размер на 1,37 милиарда евро по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, ключовият инструмент в основата на #NextGenerationEU.


Одобрението на ЕК е въз основа заключението, че България е изпълнила първите 22 ключови етапа и цели от Плана си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са важни реформи, свързани с цифровия преход, подобряване на правосъдната, социалната, образователната и здравната системи, както и подсилване на системите за одит и контрол, което е от ключово значение, за да се гарантира, че безвъзмездното европейско финансиране носи максимални ползи за гражданите и предприятията.

 

„За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия, България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. Ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния План за възстановяване и устойчивост“, казва във видеообръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен:

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама