ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

5 3890 25.10.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за 40-те ченгета, които са аут от изборите; за преговорите на МОН с учителите, които завършиха със скандал; за митничарите, които изхарчили 1 милион за командировки.


40 ченгета аут от изборите, отчита Стандарт. 

Партиите пожалиха 400 агенти на ДС 40 ченгета са аут от изборите. 21 от тях са царски кандидати за кметове, останалите - сини. Симеон и лидерът на СДС Пламен Юруков ги изтеглиха от надпреварата два часа след като Комисията по досиетата обяви имената на 422 агенти. Най-много - 79, са ченгетата в редиците на БСП. Следват ДПС с 59, ГЕРБ с 39 и "Атака" с 27. Най-известните кадри на Държавна сигурност сред мераклиите за местна власт са Бриго Аспарухов в София и Ваньо Танов в Русе. Изтеглиха само незначителни кандидати от изборите, уличените хора на НДСВ и СДС и без това нямаха шанс, коментираха социолозите. Партиите преглътнаха тъмното минало на кандидатите си и пожалиха близо 400 агенти. Те отиват на изборите в неделя.

ДПС подкрепи Първанова за кмет в София, информира Дневник.

Три дни преди местните избори ДПС реши все пак да обяви подкрепа за един от кандидатите за кметския пост в София. Движението си избра издигнатата от НДСВ Антония Първанова, която преди време лидерът на партията Ахмед Доган определи като "огнена жена". В четвъртък лидерът на столичната организация и водач на листата на движението за общински съветници в столицата Стоян Стоянов се срещна с Антония Първанова и съобщи, че становището за подкрепа ще бъде гласувано на заседание на структурата му вечерта. Източници от ръководството на ДПС обаче потвърдиха, че решението вече е взето. На срещата в четвъртък от ДПС са поздравили Първанова за толерантната й предизборна кампания. Шефът на щаба на кандидатката Огнян Герджиков пък обобщи, че евентуална подкрепа от движението има добра и недотам добра страна. "Добрата е, че бихме се радвали на подкрепа от партньори като ДПС, които изповядват същите либерални ценности като НДСВ. Лошата страна е, че към днешна дата сме си поставили задача Първанова да стигне до балотаж - ако получим подкрепа от ДПС, може би трябва да преосмислим тази задача и няма да се стигне до балотаж, каза Герджиков.

Преговорите с учителите завършиха със скандал, пише Дума.

Синдикатите напуснаха със скандал преговорите с кабинета за учителските заплати. Това стана след повече от 8-часови преговори снощи. Причината за разрива се оказа обстоятелството, че Министерският съвет се отметна от увеличението на възнагражденията с 20% от ноември и го определи на 10 на сто, каквато бе първоначалната му идея. Отказваме да участваме повече в подобни преговори, заявиха от синдикатите. От думите на лидера на КНСБ Желязко Христов стана ясно, че синдикатите са съгласни т.нар. 13-а заплата, която сега се получава на три пъти през годината, от януари да влезе в основната заплата. Освен това е вече сигурно, че увеличение на заплатите от ноември т.г. ще има, като е вероятно то да е с 20 %. Пари за това има, заяви министър Даниел Вълчев. Очевидно е, че финансово страдат всички системи, затова разумното решение минава не през 650 лв. средна брутна заплата за отрасъла, а през една разумна средна стойност от 650 лв. за учителите, каза дословно Желязко Христов. Което на практика означава, че синдикатите минават към варианта, предложен от правителството, повишаването до 650 лв. средна брутна заплата от юли 2008 г. да се отнася само за учителския персонал. Това означава начална заплата за начеващ учител 450 лв. и таван за педагог с много трудов стаж около 800 лв., уточниха и лидерът на КНСБ, и министър Вълчев.

Инвалидите също излязоха на улицата, отбелязва Труд.

Над 500 инвалиди от цялата страна протестираха вчера пред Народното събрание срещу орязаните си права. Повод за недоволството им стана отказът на парламента да ратифицира меморандума на ООН за правата на хората с увреждания. “Обръщат ни внимание само преди избори! Правителството на Сергей Станишев трябва да разбере, че ние сме социална група, а не фокусна. Затворниците имат право на труд, а хората с увреждания - не”, възмущаваха се протестиращите. Те освиркаха бурно бившия парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков и колежката му от НДСВ Деница Димитрова, която също е на инвалидна количка. Двамата бяха единствените политици, които се осмелиха да “уважат” протеста. В същото време тъмносиният избраник Евгени Чачев го подмина безучастно. “Четвърти месец сме лишени от правото на патерици и инвалидни колички. Процедурата по ТЕЛК е унизителна”, кипна д-р Диана Инджова, шеф на Центъра за психични изследвания. След близо час скандирания “Спрете геноцида” представители на протестиращите бяха поканени в парламента. “Поемам ангажимент да запозная ръководството с исканията ви. Ще предложа веднага след изборите ратифициране на Меморандума за правата на хората с увреждания”, обеща им проф. Герджиков.

Конци, маникюр и боб станаха изборни оръжия, разкрива Дневник.

В дните преди местния вот в щабовете на кандидат-кметове кипи усилен творчески процес - коват се нови стратегии за купуване на гласове. Освен обичайните практики като снимане на попълнената бюлетина с мобилен телефон за отчет вече се появяват екзотични трикове - пускане на цветни конци, бобени и царевични зърна в плика с бюлетината, за да се разпознаят купените гласове, или "въоръжаване" на застъпници с графит, залепен под нокътя, за да прави невалидни бюлетините за противниковия отбор. Образувани са 14 проверки за купуване на гласове, съобщиха за "Дневник" от прокуратурата. Случаите са във Варна, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Тополовград, Свищов, Оряхово, Етрополе, Перник, Дупница, Оризаре, Елена и две в Русе. Досъдебни производства има в Несебър, Левски и Първомай. В чеъвртък главният прокурор Борис Велчев се срещна с лидера на СДС Пламен Юруков, който поиска в изборния ден да има дежурни прокурори, които да реагират на информации за продажба на гласове. Партията имала информация за търговия с гласове във Видин и Кюстендил. От щаба на БСП във Видин вече обвиниха активисти на ГЕРБ, че са раздали 100 хил. лева в ромския квартал.

Полицаи и учители в схватка на пътя, съобщава Стандарт.

Полицаи и учители влязоха в схватка. Стачката излезе извън контрол в цялата страна, след като преподавателите блокираха ключови пътища. В София вчера бяха затворени важни кръстовища, в Русе - шосето към Букурещ, а в Дупница - магистралата за Гърция. Стачниците в столицата започнаха да пресичат демонстративно при Софийския университет, на Петте кьошета и на бул. "Славейков. Стана огромно задръстване. Това е незаконно. Не може да пречите на останалите да се движат нормално само защото протестирате, заявиха полицаи. Постепенно униформените изтикаха учителите при СУ от едната страна на булеварда откъм Ректората. Това е истински срам, коментира Миролюба Иванова от Пловдив, която беше дошла в столицата за протестите. Вчера учителите се отказаха от провеждането на национален митинг пред МС и парламента. За сметка на това излязоха на улицата. В Дупница пък стачкуващите преподаватели започнаха да се движат по магистралата към Гърция и направиха опашка от около половин километър. Полицаите бяха принудени да тичат по шосето и да изтласкват учителите от пътя. Шефката на местния стачен комитет обяви ситуацията в Дупница за критична. При опит да преминат полицейската линия се получи сблъсък между учителите и униформените.

Според бюджет 2008 цигарите поскъпват, ракия и бира - не, отчита Труд.

Бюджет 2008 ни пожали! Догодина ракията и бирата няма да поскъпват, поне не заради по-висок акциз. За сметка на това цените на цигарите ще скачат всяка година до 2010 г. Кутия “Виктори” догодина ще се продава срещу 3,60 лв. - с лев повече от досегашните 2,60 лв. А марките цигари, които сега струват 2 лв., догодина ще са по 2,80 лв. През 2009 г. пък “Виктори” вероятно ще стигне 4,60 лв. През 2008 г. ще ни се замае главата и от цената на бензина, който ще поскъпне с 5 ст. и твърдо ще мине 2 лв. за литър. Чиновниците, които получават бюджетни заплати до 430 лв., ще бъдат компенсирани с между 15 и 20 лв. заради плоския данък.

И за свален радиатор даваш пари за отчитане, твърди 24 часа.

Такса за отчитане на топлоенергията ще плащат и хората, които са свалили радиаторите си. Това съобщиха топлинни счетоводители, които сега преговарят със столичната топлофикация за цената на отчитането. Цената за разпределяне на енергията в блока ще бъде разделена на две. Едната такса ще бъде за партида, което значи за апартамент, втората за отчитането на уредите и водомера за топла вода. Първата сума ще се плаща от всички апартаменти, независимо дали собствениците пускат парно или са затапили тръбите. Тя щяла да бъде стотинки на месец, твърди Стефан Дочев от ръководството на столичната топлофикация. Източници от топлинните счетоводители потвърждават, че тази цена нямало да бъде по-голяма от 4-5 лв. на година.

Лекарите ще работят само в една болница, твърди Новинар.

Лекарите да имат право да работят само в една болница, ще предложи ръководството нa Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Няма да останат населени места без лекарска помощ, увери шефката на касата д-р Румяна Тодорва. В същото време тя обеща, че след подобна оптимизация на мрежата лекарските заплати в болниците ще нараснат. Общото събрание на касата отхвърли вчера предложението за увеличение на бюджета на институцията с 65 млн. лв. за следващата година. Така средствата на касата за 2008 г. няма да се различават много от тазгодишния бюджет, обясни Тодорова. Повече пари се предвиждат за лечение на българи в чужбина и за издаване на европейски здарвноосигурителни карти. Като мярка за затягане на контрола в системата се предвижда разпределяне на бюджетните средства за болнична помощ на регионално ниво.

Митничарите изхарчили 1 милион за командировки, пресмята Новинар.

Над 1 млн. лв е изплатила за командировки на служителите си Агенция "Митници" през 2005 г. Това пише в доклад на Сметната палата от одита на финансовото управление през 2004 и 2005 г. През предходната година митничарите са похарчили за командировки 686 786 лв. За периода 2000-2005 г. Агенция "Митници" е сключила 57 договора за наем. В 81% от случаите договорите са сключвани от директори на РМД-та и началници на митници, вместо от директора на ведомството. В 39 случая имотите са използвани след изтичане на договора за наем. Освен това никъде не са проведени нови процедури за промяна на цената за отдаване на имота под наем, за да отговаря тя на пазарната. Приходите от наем през 2005 г. са 186 000 лв, е записано в доклада. Митничарите са надхвърлили лимита си за телефонни разговори през 2005 г. със 130 000 лв.

Регистър казва дали строители са законни, информира 24 часа.

Преди да си купим жилище в строеж, ще можем да проверим дали фирмата, която го е изградила, работи законно, колко работници и машини притежава, какви обекти е построила. Това ще стане възможно от 1 януари догодина, когато всеки ще има достъп до публичния професионален регистър на строителите в България. Вчера беше даден официалният му старт. Очаква се до края на годината в него да се впишат 2500-3000 фирми от общо работещи около 4000, каза Симеон Пешов, шеф на Камарата на строителите в България. Тя беше създадена със специален закон през юни. В регистъра ще трябва да се вписват всички строители - български и чужди, които искат да работят у нас и които отговарят на изискванията за строителна дейност. За целта фирмата трябва да има поне 40 служители на трудов договор, минимум един технически ръководител, трябва редовно да плаща данъци и осигуровки, да има подходящо техническо оборудване и др.

 

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама