НОВИНИ


Европейски закон ще защитава медиите от политическа намеса

0 2739 09.11.2022
Европейски закон ще защитава медиите от политическа намеса
БГНЕС

Новият проект на Европейския законодателен акт за свободата на медиите предвиждат: защита на редакционната независимост от политическа намеса, публична действителна собственост на медиите, прозрачна държавна реклама и стабилно финансиране на обществените медии.


Документът беше представен на дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България и списание "Ентърпрайз". Пресаташето на Представителството на Европейската комисия в България Никола Миладинов подчерта, че за първи път изрично в европейски закон се записва, че правителство или други държавни органи нямат право да се намесват по какъвто и да било начин в редакционните решения.

 

Пред БНР Миладинов подчерта: "Потърпевшите медии, това е ключово, и журналисти ще могат да съдят властите, ако те нарушат този европейски закон".

 

От всяка държава-членка на Европейския съюз се изисква в националните си закони да гарантират открита, недискриминационна процедура за назначаване и уволняване на ръководителите и членовете на Управителния съвет на обществените медии. Създава се Европейски съвет за медийни услуги: "Това няма да бъде европейско министерство на истината, нито европейски жандарм за контрол над медийния сектор. Съветът заменя и ще е правоприемник на групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги ЕРГА, в която сега участва и българският Съвет за електронни медии".

 

Очаква се до края на следващата година да бъде постигнато съгласие по разпоредбите на регламента и актът да влезе в сила.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама