НОВИНИ


Радев попари Костадинов заради референдума за еврото. ”Възраждане” заяви, че ще иска третия мандат

10 8409 09.11.2022
Радев попари Костадинов заради референдума за еврото. ”Възраждане” заяви, че ще иска третия мандат

Спор дали може да има референдум за присъединяването на България към еврозоната се разгърна при срещата на президента Румен Радев с представителите на партия ”Възраждане”. Държавният глава поиска да разбере от Костадин Костадинов дали формацията ще подкрепи кабинет с първия мандат, но лидерът на ”Възраждане” побърза да заяви, че формацията ще иска третия и е готова с предложение за кабинет.


"Поздравявам ви с постигнатия резултат, но очакванията са и за конструктивност. На какъв етап е диалогът според вас? Бихте ли подкрепили първия мандат и при какви условия. Рано е да питам за втория", посочи Радев пред представителите на "Възраждане". 


"Разговори можем да водим, друг е въпросът какъв е резултатът от тях. В НС има диалог между глухи. Разбираемо е, че всички повтарят това, което искат да чуят избирателите им. Задачата за съставяне на кабинет е може би най-важната и ние имаме воля да работим за тази посока. Имаме готов състав за кабинет и сме готови да поискаме от вас третия мандат. Но ще говорим със силите, за да видим и тяхното мнение. Нищо не е вечно в политиката и това, което днес е консенсусно в политиката, утре може да не е. След връчения мандат, можем да водим разговори. След като ние поканихме ГЕРБ да говорим за еврото, и те могат. “Възраждане” е предвидима и лесно прогнозируема. Готови сме да водим разговори и да защитаваме политики", отвърна Костадин Костадинов.


"Вече направихте публични изявления за референдум за влизане в еврозоната. Това е важен въпрос, но също така е важно и спазването на законите. Убеден съм, че добре познавате законите. Съгласно закона за прякото участие на гражданите провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани договори, е невъзможно. Ясно е, че в международното право, международните договори имат приоритет пред националното законодателство. Това се изразява в процеса на подготовката и преди самата ратификация. Тогава това изобщо не е стояло на дневен ред. Как виждате спрямо тези ясни закони и Конституцията изобщо този референдум да е реален и легитимен", попита Радев.


"Предложихме да се премахне тази ограничителна клауза, но този закон не бе разглеждан. Ще го внесем отново. Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики", каза Костадинов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама