НОВИНИ


Възстановяват средства за бюджета на Министерството на културата

0 2857 09.11.2022
Възстановяват средства за бюджета на Министерството на културата
Велислав Минеков БГНЕС

Днес беше приет Проект на постановление на Министерския съвет за възстановяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022г. и постановление на МС за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на културното ведомство за 2022г. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков на брифинг в Министерския съвет.


18 млн. лв. ще бъдат предоставени за изплащане на средства на 51 държавни института в критично финансова ситуация.


Пред медии Минеков каза, че „Това е нещо, което трябваше да се случи преди близо половин година, Слава Богу, че се случва днес. Изключителна благодарност по отношение на разбирането на този проблем към премиера и към министъра на финансите.“

 

В постановлението се предлага усвоени средства в размер на 18 млн. лв. да бъдат възстановени по бюджета на Министерството на културата за 2022г., централизирани в централния бюджет.

 

Предлага се възстановени средства в размер на 18 млн. лв. да бъдат предоставени за изплащане на средства с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, обясни министърът на културата. Минеков уточни, че това са 51 държавни института, които по думите му, са били поставени в критично финансова ситуация.

 

Минеков заяви, че със средствата "ще се осигурят възнаграждения и дължимите осигуровки на служителите, работещи в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства зя периода от месец септември до месец декември 2022г."


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама