НОВИНИ


Шойгу нареди руските войски да се изтеглят от Херсон

24 3796 09.11.2022
Шойгу нареди руските войски да се изтеглят от Херсон
Сергей Шойгу

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, след доклада на командващия войските в Украйна Сергей Суровикин, даде заповед да започне изтеглянето на руските войски от Херсон.


„Съгласен съм. Продължете с изтеглянето на войските“, каза Шойгу.

 

Това означава, че руските сили ще се изтеглят изцяло от западния бряг на река Днепър. Освен всичко това е и значителен удар за Русия, тъй като Москва все още е изправена пред украинската контраофанзива.

 

Съобщението дойде малко след като руските медии съобщиха, че заместник-лидерът на Херсон Кирил Стремоусов е загинал в автомобилна катастрофа. Той бе възприеман като една от основните мажоретки на окупацията на Херсон и предупреди само преди шест дни, че е "най-вероятно" руските сили да преминат на източния бряг.

 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу поръчал изтеглянето на 115- хилядната армия от западната част на р. Днепър, в близост до град Херсон, стана ясно от изявление на министъра.

 
“Започнете да изтеглятe войските и вземете мерки, за да обезпечите сигурността на личния състав, въоръжение и техника зад река Днепър”, заяви командващият руските войски Сергей Суровикин, който по-рано даде доклад на военния министър за обстановката в района.

 

В този доклад се прави  изявление за успехите на руската армия: обстановката в района на "специалната операция" като цяло беше "стабилизирана", бойните възможности на руската групировка уж се увеличиха благодарение на мобилизирани и доброволци, руски войските подновиха настъпателните операции в определени райони.

 

Херсон е единствената от регионалните столици на Украйна, паднала в ръцете на руските сили. Москва превзе града в началото на март и наскоро обяви, че е анексирала Херсонска област, заедно с три други области в Украйна.

 

Отвоюването на града би изпратило съобщение, че войната се обръща в полза на Украйна.

 

Руските сили обаче също бяха под огромен натиск да защитят Херсон.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама