НОВИНИ


Стефан Янев: Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени

5 2942 10.11.2022
Стефан Янев: Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени
Стефан Янев

Влизайки в политиката, поемаме риска да бъдем мразени, но да свършим работата в полза на хората. Това заяви Стефан Янев, лидер на „Български възход”, в ефира на Нова телевизия.


Преди да стигнем до третия мандат, който вече е кризисен, нека видим възможностите за решаване на тази задача – съставянето на редовно правителство – с първия и втория мандат. Цялото говорене е някаква преграда, която не позволява да се види точно какво се случва с възможностите за първите два мандата.

 

„Според мен всяка възможност е сериозна, ако се подкрепи сериозно от партиите. Нека видим какво предстои, а ако се стигне до трети мандат – ние знаем каква стратегия имаме”, каза той.

 

Според него добрата новина е, че в началото на 48-то НС е имало един тон, който бе произнесен от предизборната кампания, но този тон вече се промени: „Начинът за търсене на диалог вече започна. Може би не се виждат резултатите от него, но диалог има. При трети мандат, независимо при кого отиде, аз си представям сценария за разговори по следния начин: най-малките започват и след това по възходящ начин, поотделно с всяка партия. Дали ще е лидерски или между специалисти в съответните области, разговорът трябва да покаже какви са нагласите. Той е нормален и може да роди мнозинство 160+.”

 

„Логиката на търсене на съгласие е първо да се прецени антикризисното поведение на парламента и партиите. Ние трябва да започнем този разговор с търсене на решения за кратко- и средносрочен период. Решаването на най-важните социални проблеми, проблемите с енергетиката, бизнеса – всички тези проблеми в рамките на няколко месеца до година е най-важен”, смята още Янев.

 

Той не смята, че сега е моментът да се самопредлага за премиер: „Нека минат първо разговорите, да видим какви са възможностите за подкрепа, в какви рамки и в каква степен. Имам конкретни имена за възможни министри, но не трябва сега да правим спекулации.”

 

Според него няма добра или лоша коалиция, има принципи, и трябва да има последователна политика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама