СВЯТ


Екипът на Навални с разследване: Как ген. Суровикин прави пари от войната с приятел на Путин

4 9839 10.11.2022
Екипът на Навални с разследване: Как ген. Суровикин прави пари от войната с приятел на Путин
Алексей Навални

Argus SFC, дърводобивно предприятие от Свердловска област, свързано със съпругата на генерал Сергей Суровикин, е получило пари от компания за добив на фосфати в Сирия, свързана с Генадий Тимченко, приятел на руския президент Владимир Путин. Това се казва в ново разследване на екипа на опозиционера Алексей Навални.


Сергей Суровикин е командващ руската групировка в Украйна, който преди това е командвал руските войски в Сирия. Съпругата му Анна Суровикина стана съосновател на Argus SFC в средата на 2000-те. Бизнес партньор на съпругата на генерала беше Анастасия Мишарина, дъщеря на заместник-министъра на транспорта на Руската федерация, а по-късно стана губернатор на Свердловска област.


През 2011 г. Леонид Волков , един от най-близките сътрудници на Навални, който по това време беше член на градската дума на Екатеринбург, обвини Argus SFC в незаконно получаване на облаги; по-късно съдът поиска тези искове да бъдат оттеглени.


Според екипа на Навални Argus SFC продължава да работи и до днес, въпреки че собствениците са се променили. Най-малко от 2018 г. Argus SFC е нерентабилен. Но през 2020-2021 г. получи 104 милиона рубли заеми от STG Logistics, дъщерно дружество на Стройтрансгаз на милиардера Генадий Тимченко, което получи разрешение за добив на фосфатни руди в Сирия. Argus SFC не е изплатил тези заеми до момента, според сътрудниците на Навални.


Структурите на Тимченко започнаха да възстановяват производството на фосфатните находища Аш-Шаркия и Хнейфис през лятото на 2017 г. През декември същата година Суровикин, който беше командващ руските войски в Сирия, докладва лично на президента на Руската федерация за освобождаването на две находища на фосфатна руда. Екипът на Навални предполага, че руската армия също е участвала в осигуряването на безопасното отстраняване на фосфатите от Сирия.

 

Сергей Суровикин е известен като привърженик на тактиката на масирани безразборни атаки срещу инфраструктура. Той беше назначен за командир на групировката на руските войски в Украйна на 8 октомври, в деня на експлозията на Кримския мост. От 10 октомври руската армия започна редовно да обстрелва енергийните обекти на Украйна.


В края на октомври изданието Nestka съобщи , че съпругата и децата на генерала притежават недвижими имоти с обща площ от почти 500 квадратни метра и приблизителна стойност над 125 милиона рубли. В същото време всички те са регистрирани в Руската федерация в Rosreestr. Скоро Rosreestr като цяло изтри информация за недвижимото имущество на Surovikins.


Министерството на отбраната на Руската федерация назначи нов командир на нахлуването - и за първи път от началото на войната публично назова името му. Това беше генерал от армията Сергей Суровикин, източници на


Meduza, превод Фрог нюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама