НОВИНИ


Хакери искат 10 милиона, за да спрат изтичането на медицински досиета на австралийци

1 3139 10.11.2022
Хакери искат 10 милиона, за да спрат изтичането на медицински досиета на австралийци

Хакери искат почти 10 милиона долара, за да спрат изтичането на медицински досиета на австралийци при една от най-големите кибератаки в страната, пише македонското издание МКД.


В съобщение, публикувано в тъмната мрежа рано тази сутрин, хакер каза, че иска от Medibank, най-големият частен здравен застраховател в Австралия, за всеки от 9,7 милиона клиенти, чиито данни бяха изтекли миналия месец.

 

Хакерската организация също публикува информация, за която се твърди, че свързва клиенти с аборти, след като публикува списък по-рано тази седмица, показващ кой е получил лечение за зависимости, проблеми с психичното здраве и ХИВ.

 

Местните медии свързаха тъмния уеб форум, използван за публикуване на хакнати данни, с престъпната група REville, която руските власти казаха, че са затворили по-рано тази година по искане на Съединените щати.

 

Изпълнителният директор на Medibank Дейвид Козкар днес осъди действията на хакерите като "срамни" и повтори извиненията си към клиентите.

 

"Оставаме ангажирани с пълната и прозрачна комуникация с клиентите и ще се свържем с клиенти, чиито данни са публикувани в тъмната мрежа“, каза Кокар.

 

Medibank отказа да плати откупа, позовавайки се на съвет от експерти по киберпрестъпления, че няма да гарантира възстановяването на клиентски данни и може да изложи "повече хора на риск, превръщайки Австралия в по-голяма мишена“.

 

Австралийската полиция, която разследва атаката, предупреди, че изтеглянето или дори само достъпът до данните може да бъде престъпление.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама