НОВИНИ


Държавата иска ЦУМ от Гергов, той се прави на ударен

12 5570 28.07.2010
Държавата иска ЦУМ от Гергов, той се прави на ударен
Трайчо Трайков

Ако сегашният собственик на ЦУМ Гeорги Гергов се съгласи да продаде сградата на добра цена на държавата, ЦУМ може да се превърне в новият дом на Националния исторически музей. Това заяви министърът на икономиката, енергетика и туризма Трайчо Трайков, съобщи Дарик.



Идеята ЦУМ да стане музей бе лансирана наскоро от лидерът на ДСБ Иван Костов. Тя не е чужда и на някои институции, които имат отношение към българското културно-историческо наследство.

„Господин Гергов се опитва да продаде ЦУМ на държавата. Ако видим конкретна оферта и ако тя е интересна за държавата, може би ще помислим за това, каза още министър Трайков. Само че не приемаме схемата, при която ЦУМ се апортира в капитала на панаира, защото ние сме точно срещу този вид приватизация. Когато господин Гeргов апортира ЦУМ в капитала на Пловдивския панаир, тогава срещу това той още повече ще увеличи своя дял, допълва той.

Така че от тази гледна точка за мен предложението не е приемливо. От друга страна пък, чисто обективно според мен това е чудесна сграда за Националния исторически музей. Ако господин Гергов предложи добра цена за ЦУМ - не съм специалист по недвижими имоти, нито знам какъв е пазарът в момента, - ако той предложи цена за ЦУМ, ние ще я разгледаме и дай Боже НИМ да си има нова сграда в центъра на София, каквато заслужава", коментира министър Трайков.

Припомняме, че вчера безнесменът Георги Георгов обяви в ефира на Нова телевизия, че никога не е казквал какво ще прави с ЦУМ, защото това си е негова работа, а какво казват хората е друго нещо. Той обаче не отрече, че му е било направено предложение в тази посока, макар държавата да не е водила разговори с него като собственик.

Би могло да се разсъждава по тази идея, но тя трябва да е обвързана с конкретен бизнесплан, а не да се коментира в медиите, категоричен бе Гергов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама