НОВИНИ


Буяр Османи: Комуникацията с България трябва да бъде постоянна и интензивна

0 2918 13.11.2022
Буяр Османи: Комуникацията с България трябва да бъде постоянна и интензивна
Буяр Османи

Комуникацията с Република България трябва да бъде постоянна и интензивна. Това каза министърът на външните работи в правителството на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи БТА.


Колкото повече оставяме пространство без комуникация, някой друг влиза в тази комуникация и отвлича дневния ред и ни откъсва от траекторията, която сме начертали от юли тази година.

 

Разбрахме се незабавно да задействаме секторните работни групи, защото следващата седмица екип от двете министерства ще направи календар за постоянни срещи на секторните работни групи, петте групи, които бяха сформирани в началото на годината. Те ще се срещат веднъж месечно, за да поддържат постоянна комуникация, постоянен мониторинг на плановете за действие в областта на сътрудничеството, каза Османи на днешната среща с медиите.

 

Османи информира, че веднага са се разбрали за едно събитие с българския му колега Николай Милков, а останалата част от календара, както каза той, ще бъде подготвена от екипите следващата седмица. Той информира, че са определили хората, които от македонското и българското МВнР ще се срещнат онлайн тази седмица, за да определят календара.

 

На срещата с медиите Османи акцентира върху работното посещение в България в началото на седмицата, което смята за много важно. Той информира за проведените в София срещи с министър-председателя Гълъб Донев, с министъра на външните работи Милков и срещите с почти всички лидери на парламентарно представените политически партии в Република България.

 

Целта беше не само поддържане на нормална комуникация, връщане към дневния ред, но и един вид превантивна дипломация, защото започнах да не харесвам тенденцията и динамиката в отношенията с Република България, особено след голямата стъпка, която направихме през юли т.г. Тъй като там няма политическо правителство, исках да се срещна както с официалните власти, така и с политическите партии, каза Османи. Той добави, че е настоявал за такъв формат на срещи и в самия български парламент, особено по време на учредителната сесия, когато, както каза, лидери на политически партии започнаха да обменят мнения за нова декларация за Република Северна Македония.

 

Министър Османи информира, че са се договорили за провеждане на бизнес форум с Република България, който ще се проведе в началото на декември в Скопие. Заедно с министър Милков в Скопие се очаква да дойдат голям брой бизнесмени и фирми от България. С това, както каза той, ще отбележим един милиард евро стокообмен тази година.

 

Тук сформирахме работни тематични групи за изпълнение на протокола. За всяка тема по една работна група плюс междуведомствена, тоест министерска работна група. България е направила същото в тяхното министерство, така че има работни групи и там, и тук, които да следват протокола. Така че, освен че следваме протокола, се задействат секторните работни групи и този екип, който ще се събере следващата седмица, ще направи календар за техните комуникации, по-чести комуникации.

 

Това, което предстои да бъде съгласувано в следващия период и е задължение в протокола, е календарът за съвместни чествания на вече договорените исторически личности, информира Османи. Османи каза, че трябва да бъде създаден календар за петте съгласувани исторически фигури в съответствие с протокола за 2023 и 2024 г.

 

Ще видим този екип, който представихме, да може освен календара за секторните работни групи за работните групи за протокола да започне разговори евентуално в сътрудничество с Историческата комисия, въпреки че това е работа на двете правителства да определят определени календари дали ще са юбилейни, дали ще са петгодишни, десетгодишни, едногодишни... Ще видим в зависимост на лицата, които са договорени, каза Османи.

 

Вече имаме утвърден модел и това е 24 май – Ден на общославянските просветители, празник, който от години празнуваме заедно. Остават Свети Климент, Свети Наум и Самуил, за които ще трябва да започнат разговорите.

 

В рамките на работното посещение в България е било разговаряно и за Културния център в Благоевград, за което, както каза той, има положително становище.

Предстои да видим кога, в какъв срок ще сме готови по отношение на цялата процедура, документация и т.н., за да се открие културният център в Благоевград, каза Османи. Той добави, че срещите с политическите партии са били позитивни и конструктивни.

Отговаряйки на журналистически въпрос за работното посещение в България, Османи подчерта, че провокациите, особено тези, свързани с въпросите на идентичността, уникалността и в частност езика, както каза той, смущават гражданите и особено стесняват пространството за сътрудничество във всяка друга част, в която трябва да има сътрудничество.

 

Нямаше среща конкретно с лидерите на политическите партии в парламента, на която да не съм се спрял именно на тази част, когато тези изказвания са свързани с уникалността, идентичността и езика, и посочих, че колкото повече и ако изобщо има разговори по този въпрос, толкова повече ще се стесни пространството за каквато и да било нормална комуникация по отношение на другите въпроси. Смятам, че всички разбраха посланието колко чувствително е това и колко трябва да внимават по отношение на въпроси, които се отнасят за теми като идентичност, специфичност и език, каза Османи.

 
 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама