НОВИНИ


ОПЕК: Понижени прогнозите за търсенето на петрол

0 2554 14.11.2022
ОПЕК: Понижени прогнозите за търсенето на петрол
БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ревизира своите прогнози за растежа на световното търсене на петрол през тази и следващата година, въпреки че запази очакванията си за представянето на глобалната икономика.


В редовния си ежемесечен доклад за петролните пазари ОПЕК остави непроменени прогнозите си за глобалния икономически растеж за тази и следващата година съответно на нива от 2.7% и 2.5%, но същевременно отбеляза несигурността, която може да влоши тези оценки с началото на последното тримесечие на 2022г.

 

 ОПЕК отбеляза, че перспективите за най-големите икономики в света - тези на Съединените щати, Европейския съюз, Китай и Русия -  остават непроменени в сравнение с доклада през октомври, припомня БНР.

 

Предизвикателства като рекордната инфлация и затягането на паричната политика от страна на централните банки по света остават на фокуса на внимание, акцентира ОПЕК в последния си доклад, като същевременно отбелязва, че има рискове, свързани с Covid пандемията, които се отнасят за пазарите, като този на Китай.

 

Въпреки потвърдените оценки за световното икономическо развитие, ОПЕК преразгледа надолу прогнозата си за растежа на глобалното търсене на петрол за 2022г. , като сега картелът очаква то да достигне 2.5 млн. барела на ден, което е със 100 хиляди барела по-малко, отколкото в предишния доклад, публикуван през октомври.

 

ОПЕК твърди, че преразглеждането е причинено от разширяването на китайските ограничения, свързани с политиката на "нулев Covid-19", както и заради "някои икономически предизвикателства" в Европа. Организацията каза, че общото търсене на петрол се очаква да достигне средно 99.6 млн. барела през настоящата година.

 

Растежът на световното търсене на петрол също така беше преразгледан надолу с около 100 хил. барела до 2.2 млн. барела дневно и за 2023г., като ОПЕК прогнозира, че общото търсене догодина ще достигне 101.8 млн. барела на ден. Тази прогноза е "подкрепена от очакваните геополитически подобрения и ограничаването на Covid рестрикциите в Китай", посочи петролният картел в последния си доклад, публикуван в понеделник.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама