НАРОДЕН ГЛАС


Даниел Смилов: Ако ГЕРБ не искат правителство, ще ”тупат топката”

1 6119 15.11.2022
Даниел Смилов: Ако ГЕРБ не искат правителство, ще ”тупат топката”
Даниел Смилов

Ключовата партия в момента е ГЕРБ. Те имат мнозинство и възможност да съставят правителство. Ако те преценят, че за тях не е изгодно да има правителство, ще ”тупат топката” и в крайна сметка ще се отиде на предсрочни избори. ГЕРБ трябва да кажат какво по-точно искат. Те казват, че са готови на всичко, но на какво всъщност, коментира Даниел Смилов.



Вариантите са два, като по-вероятен е този с третия мандат да се сформира коалициия около ГЕРБ, ДПС и "Български възход" с подкрепа от БСП. Тези партии, без БСП, бяха опозиция на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и могат да живеят по някакъв начин без радикална антикорупционна реформа. Хоризонтът на такъв кабинет, който виждам, е до местните избори, заяви политологът.


Другият вартиант, на който държат Бойко Борисов и ГЕРБ, е да вклюючат по някакъв начин ПП и ДБ в управлението. Парламентът е раздробен и има варианти за различни мнозинства, добави политическият анализатор пред БНТ.


Той обясни срещата на ПП с ГЕРБ, на която беше обсъден държавният бюджет със сериозен натиск към партията на Кирил Петков и Асен Василев да прояви добра воля за диалог с партията на Бойко Борисов.


Това, което правят ПП, е да дадат супермнозинства на ГЕРБ по някои въпроси, като по темата за еврото и изтребителите. Това е важно, защото дава знак, че каквото и да е управлението, то не трябва да да излиза от евроатлантическата рамка на страната, посочи Даниел Смилов.


В парламента трябва да се говори. Това, че едните смятат другите за мафия, не значи, че не трябва да обсъждат бюджета. Това не означава, че ГЕРБ са получили реабилитация в очите на ПП, добави той.


Все пак има вариант за редовно управление. Страната има нужда от редовно правителство. Трябва да се сложи край на този цикъл, каза още политологът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама