НОВИНИ


Хиляди мюсюлмани на протест в София

25 4988 29.07.2010
Хиляди мюсюлмани на протест в София

На протест в София стотици мюфтии и хиляди мюсюлмани се събраха да изразят недоволството си срещу новото ръководство на главното мюфтийство.



Frognews.bg
припомня, че през май Върховният съд върна начело на мюсюлманското вероизповедание у нас Недим Генджев, като по този начин заличи решението на конференцията от 31 октомври 2009 година, когато беше избран Мустафа Хаджи.По време на протеста се виждаха плакати с надписи „Възродителният процес е в ход", „Връщането на Генджев е позор за България", Генджев измамник" и други. Тълпата скандираше „Долу Генджев", „Регистрация - демокрация" и фрази на турски език.По време на шествието, тръгнало от площада пред президентската администрация, те не спряха да изпълняват религиозни песни и да скандират срещу Генджев.

Мустафа Хаджи започна обръщението си на турски език, след което продължи да говори на български. Той нападна сегашното ръководство в лицето на Генджев, като го обвини, че се опитва да постигне цели, които не е реализирал преди 1989г. Хаджи се обяви също срещу „хората, които не са мюсюлмани, а се опитват да учат на ислям и определят колко силно се чуват минаретата". Той поиска да бъде възобновен строежът на джамията в Бургас, а също и да бъде построена втора джамия в София, както и да бъдат отворени отново молитвените храмове в Стара Загора и Кюстендил. Хаджи подчерта, че иска мир и спокойствие в рамките на българския народ. Освен това, време е 10 ноември да дойде и за мюсюлманите в България, допълни той.Хаджи завърши изказването си на турски, което беше посрещнато с одобрителни възгласи на същия език. Представители на мюфтиите внесоха в Министерски съвет подписка с 213 000 подписа в защита на ръководството, начело с Хаджи Мустафа.Докато бяха пред президентството, мюфтиите няколко пъти бяха прекъсвани от рева на мощна машина, копаеща софийското метро. Съоръжението беше бурно освиркано от събралите се духовници.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама