НОВИНИ


Временна комисия в НС да мъдри как да реши проблемите с дървата за огрев, предлагат от ПП

0 2680 15.11.2022
Временна комисия в НС да мъдри как да реши проблемите с дървата за огрев, предлагат от ПП

Временна комисия в НС да обсъди как да реши проблемите с дървата за огрев, предлагат от “Продължаваме Промяната”. Идеята е тя да обсъди мерки и да предостави решения на проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев.


Идеята е комисията да работи в рамките на 10 дни, в които да изготви и предложи конкретни стъпки за преодоляване на проблемите, които продължават, въпреки усилията на държавните горски предприятия и Министерството на земеделието и горите.

 

Проблемът засяга 1,5 млн. домакинства в малките населени места, които са най-уязвимата част от населението. Месечна енергийна помощ от около 600 лв. за сезона получават едва 310 000 домакинства (т.е. 20% от всички домакинства, които се отопляват с дърва), , посочват от "Продължаваме промяната".


По техни данни само за една година цените на дървата за огрев са нараснали почти двойно, а заявките са се увеличили до 2-3 пъти спрямо миналогодишните нива.

 

Според ПП основна причина за недостига на дърва и галопиращите цени е липсата на механизъм за прозрачно планиране и изпълнение на заявките. От там посочват още, че на локално ниво най-често сигналите са свързани с корупция. 

 

Установено е презапасяване заради увеличение на международните цени на газа и тока, високото търсене на дървесина за промишлени цели и дори за производство на ток, естествените лимити на допустимата сеч в горите.

 

Масови са случаите и на доставка на незаконни дърва за огрев без изрядни документи, както и занижаване на обемите на дървата спрямо количествата, посочени в съответните отчетни документи. Продължава проблемът със спекулативните цени, което до голяма степен се дължи на липса на прозрачност на дейността на определени търговци.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама