НОВИНИ


Бягството на Путин - през ОАЕ, Иран, КНДР до… Марс

17 4957 15.11.2022
Бягството на Путин - през ОАЕ, Иран, КНДР до… Марс
Politico

С бруталната си инвазия в Украйна руският президент Владимир Путин изложи себе си и своите поддръжници на риск от преследване заради военни престъпления. И всички те го знаят. Ако слушате речи, пресконференции и медийни изяви на руски експерти и политически фигури, ще чуете скрития страх от евентуален трибунал, пред какъвто се изправи бившият югославски лидер Слободан Милошевич.


Военните усилия на Кремъл се огъват пред яростните контраатаки на Украйна, а шансовете за победа намаляват и рискът от смяна на режима нараства. Поради тази причина Путин и неговите приятели със сигурност обмислят своите стратегии за бягство.

 

POLITICO разговаря с Кристин Ван ден Вингаерт, бивш съдия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага - едно от съдилищата, които се занимават с разследването на предполагаемите зверства на Русия в Украйна. По думите на Ван ден Вингаерт всеки потенциален съдебен процес за военни престъпления вероятно ще бъде проточен и тежък – но графикът може да бъде подпомогнат от екипа на МНС, който вече събира доказателства на място.

 

Само случаят "Буча", където след изтеглянето на Русия бяха открити масови гробове и вързани трупове, вероятно ще бъде достатъчно за доживотна присъда - в случай че МНС се докопа до извършителите.

 

Мечтата на Путин, разбира се, е симпатичен наследник в Москва да му издейства споразумение и да му позволи да живее в неговия дворец или поне в уютна вила. В крайна сметка Путин даде имунитет на Борис Елцин и семейството му веднага след като самият той дойде на власт.

 

Проблемите идват, ако нещата станат наистина мрачни за Путин в Русия и той е обвиняван за десетки хиляди смъртни случаи в Украйна. Къде би могъл да избяга, за да не се изправи пред правосъдието?

 

Адвокатите на Путин вероятно биха го посъветвали да отиде в страна, която не е подписала устава на МНС.

 

Ето някои от местата, където Путин може да отиде, оценени според нивото на приятелство, което може да намери с лидерите там, вероятното качество на живот и стабилността и риска от екстрадиция...

 

Китай

 

Плюсове: Путин нарече Си Дзинпин свой  "близък“ приятел, а китайският държавник описа колегата си в Кремъл по същия начин. Двамата автократи са толкова близки, че дори се събраха на парти със сладолед, за да отпразнуват 66-ия рожден ден на Си. И след като Си наскоро осигури третия си мандат като китайски лидер - и по същество циментира доживотното си президентство - Путин едва ли ще трябва да има работа с някой друг, освен с верния си другар.

 

Минуси: Китайско-руските отношения са описани като по-скоро стратегически, отколкото истински топли. Пекин може да не иска да рискува търговията си със Запада, като дава убежище на обвинен военнопрестъпник в миналото.

 

Сирия

 

Плюсове: Сирийският президент Башар ал-Асад потърси помощта на Путин за бруталното потушаване на въстанието, което започна през 2015 г., така че какво е малко изгнание между двама дългогодишни военни престъпници?

 

Носят се слухове, че Путин се готви да премести антуража си в Алепо, ако загуби войната.

Недостатъци: Путин вероятно ще трябва да пресече въздушното пространство на Турция – и следователно на НАТО – за да стигне до Сирия, оставяйки го донякъде изложен на риск.

 

Иран

 

Плюсове: Почти мъртвата ядрена сделка между Иран и Запада означава, че Техеран няма какво да загуби от това да се приближи до Путин. Всъщност санкциите, наложени както на Русия, така и на Иран през последните години, заздравиха отношенията, като Техеран се превърна в любимия доставчик на дронове на Русия. Бонус: като се има предвид, че Путин избягва алкохола, публичната забрана за пиене вероятно няма да го смути.

 

Минуси: Продължаващите масови протести срещу авторитаристите на власт означават, че дните на режима може да са преброени - и там ще отиде безопасното убежище на Путин. Приятелите на аятоласите може да не са популярни през следващите месеци и години. Путин не би искал да има същата съдба като руския дипломат и поет от 19-ти век Александър Грибоедов.

 

Северна Корея

 

Плюсове: Северна Корея - друг известен доставчик на руски оръжия, има млад "върховен лидер“ начело, който не показва никакви признаци, че скоро ще загуби властта си. Докато голяма част от нацията живее в бедност, семейство Ким имат богат начин на живот.

 

Минуси: Строгите правила, които управляват ежедневието в Пхенян, означават, че държавата контролира всичко - от дрехите, които хората носят, до техните прически и използването на жаргон. Освен това винаги има риск ядреното дрънкане на оръжие на Ким Чен-ун да завърши със сълзи.

 

Обединени арабски емирства

 

Плюсове: Путин ще върви по утъпкан път, ако потърси убежище в ОАЕ. Афганистанският президент Ашраф Гани избяга в страната след превземането на талибаните миналата година и се твърди, че е бил лекуван месеци в петзвезден хотел; бившият испански крал Хуан Карлос прекара две години в страната, след като беше свързан с разследване за предполагаема корупция. Освен това ОАЕ описаха руските въздушни удари в Сирия като атаки срещу "общ враг“.

 

Минуси: Враговете на Путин биха видели ОАЕ като доста лесно място за извършване на удар.

 

Саудитска Арабия


Плюсове: Отношенията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с Русия на Путин се подобряват през последната година, като връзките се задълбочават въпреки нахлуването в Украйна. Двете петролни суперсили координират своите енергийни политики и споделят общи ценности, когато става въпрос за това как управляват своите страни и как се отнасят към журналисти, които не следват линията на държавата.

 

Недостатъци: Когато се стигне до натиск, САЩ могат да поискат услуги в Рияд. Освен това в Сирия Путин застана на страната на режима на Асад, който също е подкрепян от Иран – главният враг на Саудитска Арабия. Саудитците в отговор увеличиха подкрепата си за бунтовниците. Така че може да има известно напрежение.

 

Кауч-сърфинг в турското имение на Шрьодер

 

Плюсове: Турция не е член на Международен наказателен съд, така че няма риск от екстрадиция на този фронт. И тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган действа като посредник в преговорите между Москва и Киев, не би било извън сферата на възможността Путин да сключи сделка, която включва амнистия в страната му.

 

Има и друга положителна страна в избора на Турция: Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, доскоро член на управителните съвети на руската петролна компания Роснефт и газовия гигант Газпром, е един от най-близките приятели на Путин – и използва скромната си заплата, за да купи ваканционно имение в Турция. Със сигурност Шрьодер има място на дивана си за стар приятел.

 

Минуси: Има очевиден проблем с този план - не може да се даде амнистия срещу военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

 

Свободната стая на Меркел в Берлин

 

Плюсове: От царистите, които избягаха от болшевиките по време на революцията, до членовете на опозицията, бягащи от все по-царската Русия на Путин сега, Берлин отдавна е магнит за руската диаспора. Путин може да обмисли да се обади на друг бивш германски канцлер: Ангела Меркел може да има място за стар приятел в скромния си апартамент. Въпреки че Меркел не може да се състезава с Шрьодер по отношение на приятелството, тя винаги е подкрепяла енергийната политика и тръбопроводите на Путин и двамата можеха да разговарят или на немски, или на руски.

 

Недостатъчи: Германия (заедно с Франция, Полша и други) е започнала собствено разследване на предполагаеми руски военни престъпления и престъпления срещу човечеството в Украйна, с цел да изправи отговорните пред собствените си съдилища съгласно механизма на универсалната юрисдикция.

 

Унгария

 

Плюсове: В рамките на ЕС Унгария вероятно е най-добрият залог на Путин за убежище. Премиерът Виктор Орбан се от всеобщите европейски решения, когато става дума за налагане на санкции на Русия в отговор на войната й срещу Украйна, отказа да изпрати военна помощ на Киев и дори подписа газова сделка с Кремъл след инвазията.

 

Минуси: Влизането в ЕС би било лоша идея. Въпреки отстъплението на върховенството на закона в Будапеща, страната е подписала споразумение с Международния наказателен съд и е страна по системата на Европейската заповед за арест.

 

Колонията на Мъск на Марс

 

Плюсове: Шефът на Twitter Илон Мъск изглежда смята, че има “мирен план“ за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна. Може би основателят на SpaceX би могъл да вложи парите си и да даде на Путин убежище в колонията му на Марс - доста извън юрисдикцията на Международния наказателен съд.

 

Минуси: Местата в ракетите на SpaceX не са евтини и всеки знае, че Мъск не дава нищо безплатно. Така че Путин ще трябва да бръкне дълбоко в джобовете си (или възглавниците на дивана), за да плати билета си. Съобщава се, че струва 55 милиона долара само за да стигнете до Международната космическа станция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама