Днес е официалното начало на коледните пости. Те продължават 40 дни и приключват на 24 декември - Бъдни вечер. По време на коледните пости не бива да се консумират животински продукти, с изключение на Никулден и някои дни от седмицата, в които се разрешава консумацията на риба и морски деликатеси. Ето някои рецепти, които може да използвате.
Кюфтета от боб
Кюфтетата, направени от бобени продукти, се оказват не само хранителни, но и доста вкусни. С правилните подправки могат дори да напомнят изключително много на кюфтета от месо. Такива кюфтета могат да се правят от бял, червен и черен боб, нахут, грах, дори леща.
Ето и необходимите продукти за кюфтета от бял боб:
голяма консерва боб
2 големи моркова
2 скилидки чесън
1 връзка пресен лук
100 г галета или натрошен стар хляб
1 и 1/2 ч.л. кимион
зехтин
черен пипер
сол
1/2 връзка магданоз
Приготвяне:
Морковите се обелват и настъргват на ренде. Задушават се с малко олио или зехтин до омекване. Прибавя се нарязаният на ситно лук. Бобът се отцежда и измива. Може да се смачка на ръка с вилица, или да се пасира в блендер.
Прибавя се галетата, морковите и лука, както и стритият чесън, подправките и нарязаният на ситно магданоз. Сместа се разбърква добре и се оставя на хладно за 30 минути.
След това оформете кюфтета, които подредете върху намазана със зехтин и покрита с пергаментова хартия тава. Върху всяко кюфте капнете по 2-3 капки зехтин. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност (около 20 минути).
Задушени тиквички с патладжан и гъби
2 тиквички
3-4 червени чушки
1 патладжан, средно голям
150 г гъби
2 домата
1 глава лук
4-5 супени лъжици зехтин
150 мл вода
1/2 лъжичка сол
Приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците. Тиквичките, патладжана и доматите нарежете на кръгове. Чушките нарежете на жулиени. Гъбите можете да оставите цели по желание или да нарежете на слайсове.
Загрейте мазнината на средна температура. Запържете в нея лука, докато се задуши. Добавете чушките и продължете да задушавате още няколко минути.
Прибавете тиквичките, патладжаните и гъбите. Оставете ястието да се готви още около 15 минути като разбърквате постоянно. Накрая добавете доматите. Залейте зеленчуците с водата и посолете.
Похлупете с капак и задушете, докато започне да ври. 20-25 минути след като ястието е завряло, би трябвало да е готово.
Супа от леща и спанак
1 с.л. олио
2 глави лук, нарязани на ситно или кръгове
2 скилидки чесън, млян
½ чаша леща
2 чаши вода
200 г спанак
1 ч.л. сол
1 ч.л. кимион
черен пипер на вкус
Приготвяне:
Загрейте мазнината в тиган. Сотирайте лука за около 10 минути, докато започне да става златист. Добавете чесъна и запържете за още 1 минута.
Добавете лещата и водата в голяма тенджера. Оставете я да заври. Покрийте и намалете огъня. Оставете да покъкри за около 30 минути. Нека лещата омекне.
Междувременно задушете леко спанака в тигана. Добавете го в тенджерата при лещата. Подправете с подправките, лука и чесъна. Ако е необходимо добавете още малко вода.
Покрийте отново и оставете да къкри за 10-15 минути.
По желание можете да добавите и домати или доматено пюре към супата.
Печена пъстърва във фолио
2 пъстърви
2-3 супени лъжици зехтин
1 лимон
3-4 стръка магданоз
1 щипка розмарин
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
Приготвяне:
Намажете пъстървите със зехтина. Оваляйте ги в подправките като предварително сте нарязали на ситно магданоза. Изстискайте сока от половината лимон. Полейте добре рибите с него. От втората половинка на лимона нарежете няколко резена и ги подредете върху рибите. Увийте стегнато с фолио.
Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
Постна лазаня с доматен сос и подправки
1 пакет кори за лазаня
1 глава лук
1 голяма консерва белени домати
1 чаша доматено пюре
2 скилидки чесън
2 щипки босилек, сушен
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
2 стръка пресен магданоз
Приготвяне:
Загрейте зехтина на средна температура. Запържете в него намачкания чесън. Добавете лука и разбъркайте за няколко минути. След като се разнесе ухание от тигана добавете и доматите и пюрето. Овкусете с подправките. Похлупете с капак и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.
Отделно в дълбока тенджера кипнете вода. В нея потопете корите за лазанята за кратко.
Отцедете ги и ги оставете настрана. След като соса е готов подредете в тавичка за печене ред кори, ред сос и така, докато продуктите свършат.
Печете лазанята увита с фолио в предварително загрята на 200 градуса фурна.