НОВИНИ


60 млн. лв. са необходими за възстановяване на карловските села

0 2633 15.11.2022
60 млн. лв. са необходими за възстановяване на карловските села
Ангел Стоев

По 16 665 лв. ще получат девет семейства от пострадалите при наводнението през лятото карловски села Богдан, Каравелово и Слатина. Домовете на хората бяха напълно разрушени.


14 милиона лв. е отпуснала до момента държавата за възстановяване на щетите от наводненията в общините Карлово, Калояново и Марица. Това съобщи пред БНР областният управител Ангел Стоев. По думите му два месеца и половина след бедствието постепенно животът се нормализира като продължава да има проблеми в най-тежко засегнатите села– Богдан, Каравелово и Слатина. 

 

Към момента е възстановено на всякъде електроподаването, а вода няма само в 7 къщи в Богдан, поради ремонт на улицата и полагане на нов водопровод. Стоев посочи, че за възстановяване на цялата инфраструктура - улици, 14 моста и обществени сгради по разчети на община Карлово са необходими 60 милиона лева, за които ще се настоява да бъдат включени в бюджета на Междуведомствената комисия към МС за 2023 година. В момента държавата е отпуснала пари за проектиране до края на тази година. 

 

Ангел Стоев уточни, че след решение на Обществения съвет са определени ясни критерии и методика как да бъдат разпределени средствата за пострадалите. Определени са 5 групи и съответния размер на помощта, която ще получат пострадалите от дарителската сметка. В първа група попадат 9 напълно разрушени къщи, а хората ще получат по 16 хиляди 655 лв. Във втора група  са 15 постройки, негодни за живеене, но подлежащи на ремонт с определена сума от по 8 хиляди лева. Трета група са къщи с наводнени етажи и щети, а в четвърта са включени наводнени домове, но с малки щети. Собствениците ще получат съответно по 5660 лв. и 3300 лв. В пета група са имоти с наводнени дворове и разрушени огради, които към този момент няма да бъдат обезщетени. 

 

Това ще стане на един по-късен етап, обясни областният управител. Той посочи, че в дарителската сметка на община Карлово са събрани 1.5 милиона лв. и се очакват да постъпят още 250 хиляди лева от SMS-и. 

 

По повод ситуацията с дървата за огрев и напрежението около нарязването и транспортирането им Стоев обясни, че в Каравелово дървата са раздадени, в Богдан и Слатина има около 50-60 семейства, които все още не са ги взели. Има договореност от страна на Министерство на земеделието да бъдат нарязани безплатно от Горските стопанства, а транспортът да бъде осигурен от община Карлово.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама