НОВИНИ


Руски неонацисти крадат криптовалута от сайтове за помагане на Украйна

12 3412 16.11.2022
Руски неонацисти крадат криптовалута от сайтове за помагане на Украйна

Руски неонацисти крадат криптовалута чрез сайтове за набиране на средства за въоръжените сили на Украйна и компютърни игри за „безмилостни роботи“. След това ги харчат за продължаваща война.


Логото на украинската благотворителна фондация Happy New Life е длани, отворени към небето , върху които расте короната на „дървото на живота“. Чрез сайта си организацията набира средства за нуждите на въоръжените сили на Украйна, бежанците и дори в случай на „радиационно замърсяване на Европа“. Последното, според фонда, може да бъде провокирано от ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която от март е под контрола на руските войски.


.
Фондът се появи през юни 2022 г. на базата на доброволческа инициатива от Днепър, каза пред Meduza Даниел Овчаренко, финансов директор на Happy New Life. И „за да може организацията да има поне някакво лице“, добавя той, те направиха „много евтин“ уебсайт за нея. Изображенията на украински деца и военнослужещи върху него са придружени от следния призив: „Днес се борим срещу терористична държава. И нашата победа ще бъде победа на целия цивилизован свят... За да победиш мрака, понякога е достатъчно да запалиш свещ.” .


Поне част от тези дарения могат да отидат в точно обратната посока. Не на украинския фонд, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, а на Диверсионно-щурмова група (ДШРГ) „Русич“ – отряд от руски неонацисти, воюващи в Украйна на страната на руската армия. Те поне притежават крипто портфейла , посочен на уебсайта Happy New Life като един от каналите за поддръжка на фонда. Финансовият анализатор Артем Иргебаев каза за това, след като е проучил подробно инфраструктурата на криптовалутата на DSRG.


"Русич" е известен със своята жестокост. Ръководителят на DShRG неонацистът Алексей Милчаков се снима на фона на осакатените тела на украинските военни, а телеграм каналът на отряда открито призоваваше за изтезания на украински военнопленници и убийства на цивилни.


Овчаренко (който притежава сайта) не знае как адресът на портфейла на Русич е попаднал на страницата на фонда: адресът на криптовалутата Happy New Life е бил на това място.


„Настроих портфейл за нуждите на фонда в MetaMask и той е напълно различен за мен , с изключение на това, че първите три знака съвпадат с портфейла на Русич“, казва Овчаренко. И той признава, че почти не е работил на уебсайта Happy New Life - още повече, че „не преизчислих числата в адреса криптовалута, посочен на главната страница на ресурса.“


Русичи можеха да хакнат уебсайта Happy New Life и просто да заменят крипто портфейла на фонда, обяснява Иргебаев.


„Имаше подобна история със сайт, продаващ прокси сървъри , където плащането също беше в крипто. Нападателят замени адреса на собственика на уебсайта със своя собствен и ресурсът работи така два дни: хората изпращаха пари не на продавача на сървъра, а на хакера “, казва анализаторът. „Интернет измамниците правят това редовно, а Rusich, както се оказва, е група с обширни „таланти“ – както наемнически, така и хакерски.“


Средствата за фалшивия крипто портфейл на фонда продължават да текат . Според услугата Etherscan.io сега са останали повече от седем хиляди долара по текущия обменен курс на Ethereum .


Фрог нюз, превод от Meduza


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама