НОВИНИ


Oсиновяване? Не и без съгласието на детето

0 2948 16.11.2022
Oсиновяване? Не и без съгласието на детето

Утвърдиха методиката за вписване в регистъра на деца, които могат да бъдат пълно осиновени.


За това информира д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето. Насоките са утвърдени и от Румяна Петкова, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

 

Зачита се правото на детето да има мнение и да го изразява по време на целия осиновителен процес, пишат в мотивите си към документа от ДАЗД, съобщи NOVA.

 

„В документа ясно е разписано, че на възгледите на детето се обръща дължимото внимание, съответстващо на възрастта и зрелостта му. Изследването на мнението и нагласите на детето се разглежда в пряка връзка с определяне на най-добрия негов интерес, което, съгласно Закона за закрила на детето, представлява преценка на желанията и чувствата на детето, физическите, психически и емоционални потребности, възраст, пол, минало и други характеристики, опасността или вреда, която му е причинена или има вероятност от такава, способността на родителите да се грижат за него и последиците, които ще настъпят за детето при промяна на обстоятелствата”, се казва в мотивите за промени в методиката.

 

Основен акцент в този документ са правилата за вписване в регистъра на дете, което има прекратено осиновяване. Създаден е ясен регламент за действията, които социалните работници да направят в интерес на детето, което е разсиновено.

„Държавната агенция за закрила на детето периодично събира информация от всички окръжни съдилища в страната и от Софийски градски съд за допуснатите разсиновявания на деца. За 2021 г. те са 21 на брой. В тази връзка екипът на ДАЗД ще положи повече усилия, за да се минимизира този процес, който оставя изключително тежък отпечатък върху детето“, каза Теодора Иванова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама