НОВИНИ


Божидар Божанов от ДБ обори всички опорки на ГЕРБ за машинното гласуване

3 4726 18.11.2022
Божидар Божанов от ДБ обори всички опорки на ГЕРБ за машинното гласуване
Божидар Божанов

Божидар Божанов от ДБ обори всички опорки на ГЕРБ за машинното гласуване, които се лансират в общественото пространство, за да оправдае предложението за връщането на хартиената бюлетина. Ето какво написа Божанов във Фейсбук:


Тези дни се наслушах на неистини и подвеждащи твърдения за машините. Когато мога, ги опровергавам на момента (напр. в комисия или от трибуната). Но ето списък:
- "никъде в Европа не се гласува с машини" - невярно, в Белгия се гласува с машини и то със същите.


- "германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни" - първо, българският конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията. А Германският, ако прочетем решението, казва, че по принцип не изключва машинното гласуване, но в конкретния им случай е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем.


- "машините на Мадуро" - основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добявяли гласове накрая на изборния ден. Това нарушение е обявено именно от Смартматик, които след това се изтеглят оттам. То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че за разлика от на хартия, тук това е открияаемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журнала на събиията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха.


- "дневникът е подправен показва манипулация" - точно обратното, това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулорана флашка), машината открияа това и спира изборния ден. Това съобщение ни казва, че машината се пази от манипулации.
- "техните машини" - това го коментирах вчера. Министерският съвет на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ ги поръчва.


Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е бвзотговорно.


Тези дни се наслушах на неистини и подвеждащи твърдения за машините. Когато мога, ги опровергавам на момента (напр. в комисия или от трибуната). Но ето списък: - "никъде в Европа не се гласува с машини" - невярно, в Белгия се гласува с машини и то със същите. - "германският конституционен съд ги обяви за ненадеждни" - първо, българският конституционен съд има значение, не германският, а той е обявил действащия кодекс за отговарящ на Конституцията. А Германският, ако прочетем решението, казва, че по принцип не изключва машинното гласуване, но в конкретния им случай е нямало разписка, с която да се провери как машината отчита подадения глас и това е било проблем. - "машините на Мадуро" - основателите на компанията са венецуелци, а машините са ползвани във Венецуела и секционните комисии са добявяли гласове накрая на изборния ден. Това нарушение е обявено именно от Смартматик, които след това се изтеглят оттам. То не е манипулация на машината. С хартиена бюлетина става същото - пускат се бюлетини от името на негласували избиратели. Машината обаче пази информация за това кога е вкарана картата за гласуване, така че за разлика от на хартия, тук това е открияаемо нарушение. Затова ние предложихме да се публикува журнала на събиията. ГЕРБ, ДПС и БСП не го подкрепиха. - "дневникът е подправен показва манипулация" - точно обратното, това показва, че ако има каквото и да било разминаване във флашките (дали заради дефектирала флашка или заради опит за слагане на манипулорана флашка), машината открияа това и спира изборния ден. Това съобщение ни казва, че машината се пази от манипулации. - "техните машини" - това го коментирах вчера. Министерският съвет на ГЕРБ гласува да купи машини. ЦИК в предишен състав, доминиран от ГЕРБ, БСП и ДПС и с председател от квотата на ГЕРБ ги поръчва. Съзнателното създаване на недоверие в машините не е просто дребно политиканстване. То създава недоверие в изборния процес и в резултата, съответно в излъчените управления. И е бвзотговорно.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама