НОВИНИ


Вучич обеща подкрепа на косовските сърби в случай на въоръжен конфликт с Прищина

6 3101 20.11.2022
Вучич обеща подкрепа на косовските сърби в случай на въоръжен конфликт с Прищина
Александър Вучич

Сърбия ще подкрепи своите граждани, живеещи в северната част на Косово, в случай на въоръжен конфликт. Това увери за пореден път президентът на западната ни съседка Александър Вучич в интервю за телевизионния канал TV Prva.


"Косовската полиция... няма какво да прави в северната част на Косово. Сърбия [в случай на конфликт] ще бъде с народа си... Надявам се, че този [въоръжен конфликт] няма да се случи, но вече не зависи от нас. Бихме искали да го избегнем", коментира Вучич.

 

Държавният глава на Сърбя обяви по-рано, че ще се срещне в Брюксел на 21 ноември с премиера на Косово Албин Курти по покана на Европейския съюз.

 

"Сега знаем, че утре в 8:00 часа сутринта трябва да започнем преговори“, обяви Вучич в интервюто за TV Prva. Темата на дискусиите ще бъде напрежението в Северно Косово.

По-рано представители на ЕС призоваха Белград и Прищина да намерят изход от критичната ситуация, създала се след влизането в сила на решението на Прищина за пререгистрация на превозните средства в страната, които все още са със сръбски регистрационни номера.

 

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС на 14 ноември, че представители на Белград и Прищина ще започнат преговори в Брюксел. По думите му 29 ноември е крайният срок, до който трябва да се постигне споразумение, за да се избегне сериозна криза.

 

На 5 ноември сърбите от Косово се оттеглиха от всички институции на властта в Косово в отговор на решението за пререгистрацията на автомобилите и въвеждането на глоби за нарушителите. До 21 април 2023 г. глобите ще възлизат на 150 евро, след което косовската полиция ще започне да конфискува автомобили със сръбски номера.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама