НОВИНИ


Социалната комисия одобри промяна в швейцарското правило за пенсиите

2 4993 23.11.2022
Социалната комисия одобри промяна в швейцарското правило за пенсиите
В парламента

В парламента никой не подкрепи БСП за две преизчисления на пенсиите догодина, но пък БСП отново гласува за други варианти, които биха увеличили пенсиите. Така в крайна сметка комисията подкрепи един от законопроектите на "Продължаваме промяната" за промяна в швейцарското правило.


Проектът на ПП предвижда вместо поравно да се вземат половината от ръста на осигурителния доход и индекса на потребителските цени, да се ползва по-големият от двата показателя. БСП обяви, че го подкрепя, защото "това е вторият най-добър проект" след техния. С двете партии гласуваха и ДБ и "Възраждане". Ако законопроектът мине и в пленарна зала, предвиденият по закон ръст на пенсиите от 1 юли догодина ще бъде повече от 12-те процента, които се получават по класическото швейцарско правило. От подкрепа се въздържаха ГЕРБ и ДПС, а те имат 103 депутати. Ако всички останали партии подкрепят ПП, то законопроектът има шанс.

 

Преизчисленията, искани от БСП, бяха отхвърлени, не на последно място и защото те на практика бяха направени почти в същия вариант в последните месеци. Искането да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2020 г., с осигурителен доход от 2021 г. на практика повтаря октомврийското преизчисление, когато над 800 000 пенсии бяха увеличени с по-високото от осигурителния доход или индекса на потребителските цени за всяка година от отпускането на пенсията, коментираха депутати в комисията.

 

И сега, както при всички пенсионни промени в последните нестабилни парламенти, никой не посмя открито да се обяви против увеличение. "Не сме против, но откъде ще дойдат парите?", попита например ДПС при дебата за преизчисленията.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама