НОВИНИ


Илин Димитров: Мъск не е единственият, който открива красотите на България

0 3149 24.11.2022
Илин Димитров: Мъск не е единственият, който открива красотите на България
Илин Димитров

Служебният министър на туризма Илин Димитров каза , че Мъск не е единственият, който открива красотите на България. Димитров посочи, че той е бил длъжен да го покани на посещение в България.


Димитров посочи по bTV, че вече три дни се говори за България, което е позитивна конотация за страната ни. Факт е, че до този момент няма официален отговор от Мъск дали ще дойде в страната ни. Официална покана е на Мъск изпратена заедно със Златен ритон.

 

Предстои Мъск да се срещне с българин, който ще бъде в ролата на вестоносец. Той ще предаде на бизнесмена официалната покана. Димитров каза, че са поканени и създателите на играта Elden Ring. И добави, че се е зародила идеята за фестивал, на който участниците да се обличат като героите от играта. Целта е по този начин да се  привлекат туристи в страната ни.

 

Димитров посочи, че на практика с бюджет от 0 лв. Б-я е по всички медии, т.е. това е  безплатна реклама.

 

Служебният министър коментира и евентуалната резервация на собственикът на Туитър в български ресторант: Много се надявам резервацията да е истинска. Ще разберем дали е истинска след датата 23-ти април. Не съм питал управителят, но съобщението беше разпространено многократно."

 

Димитров коментира и инфраструктурата, която отвежда по Белоградчишките скали. Мъск трябва да си купи гумени ботуши, ако иска да стигне до Белоградчишките скали. Проблемът е с лошите пътища, които са и недостъпни. Димитров открои, че е важно туризмът да допринася за развитието в регионите, а пътищата да бъдат ремонтирани и реконструирани.

 

Министерството на туризма допринася с от 7 до 13 процента за изграждането на БВП на България. Димитров посочи, че са преведени 12 млн. лв. за реклама на страната ни, но не са достатъчни. Министърът посочи, че се предвижда да има дигитална реклама, влогъри, блогъри, които ще рекламират допълнително страната ни.

 

Димитров се похвали, че страната ни е получила награда в Гърция за най-добре изглеждащ щанд от туристическо изложение. Димитров посочи: "Туризмът е радост и емоция." Според него България се възстановява добре и достигна нивата от 2019г. Министърът очаква добър зимен сезон: България става все по-полярна. Ние запазихме съотношение между качество и цена."

Димитров посочи, че Банско ще купува електромобили, както и ще открива частно летище за богати туристи.

 

Димитров коментира казуса с украинските бежанци. Министерството на туризма само  администрира програмата за бежанците. Закупен е специален софтуер, който по-бързо да обработва документите. Изчистени са безспорни суми от 193 млн. лв. към хотелиерите. Голяма част от средствата садавани от Европа. Само 5% не са разплатени. Министерство е разпратило писма до хотелиерите - за да се компенсират собствениците, ако не са получили дадена сума.

 

5лв. е сумата, с която се хранят бежанците на ден и това важи за всички бежанци от години. 15 лв. е нощувката. Изхранването на украинските бежанци е към БЧК и други програми. Димитров посочи, че в началото хотелиерите са се справяли чудесно.

 

Според Димитров държавните бази стават и за българи, и за украинци. Българите си ги искат вече. Димитров посочи, че има напрежение, защото "служителите на МС, на митниците и на АЕЦ "Козлодуй" искат да почиват там."

 

Димитров апелира да се увеличи бюджетът за туризъм. Той предложи пет мерки за това: 9% да бъде ДДС-то в сектора, бюджетът за реклама да се увеличи, да се въведат ваучери за туризъм сред българите, да има таван на цените на енергоносителите, както и мерки за компенсиране на "седалки" в самолет или автобус в края на сезона. По думите му това ще стимулира туроператорите да водят туристи.

 

 

 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама