НОВИНИ


ЕК към България: Страната ни няма право да продава руски петрол за трети страни от ”Лукойл”

3 3910 28.11.2022
ЕК към България: Страната ни няма право да продава руски петрол за трети страни от ”Лукойл”
БГНЕС

Европейската комисия преговаря с българското правителство заради опасения, че от страната ни могат да бъдат изнасяни рафинирани продукти на „Лукойл“. България не може да продава руски петрол за трети страни, вклюително и преработен.


Говорителят на ЕК Даниел Фери съобщи: "Всъщност България се ползва със специална дерогация от забраната за внос на петрол заради специфичното си географско положение.

 

БНР припомня, че няма промяна в позицията на ЕК, която е от преди няколко седмици и тя не е променена. Фери допълни, че ЕК е "в контакт с българските власти и разговорите са конструктивни". 


Става дума за информации, според които служебното правителство иска да позволи на „Лукойл“ да изнася рафинираните си продукти. Българските власти твърдят, че това е възможно, защото страната ни се ползва с двегодишна дерогация от забраната за внос на руски петрол по море, влизаща в сила на 5-ти декември.

 

Преди около седмица от Комисията заявиха за пореден път, че България не може да продава руски петрол за трети страни, в т.ч. и преработен.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама