НОВИНИ


Бернската конвенция позволи строителството на АМ ”Струма” през Кресненското дефиле

4 3588 02.12.2022
Бернската конвенция позволи строителството на АМ ”Струма” през Кресненското дефиле

Бернската конвенция затвори досието по случая ”Калиакра”. Тя няма да отваря досието за АМ ”Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.


Бернската конвенция затвори досието по случая "Калиакра". Тя няма да отваря досието за АМ "Струма“ през Кресненското дефиле. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

 

Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да затвори досието по случая "Калиакра“, който е свързан с изграждането на ветропаркове в района на Калиакра и Балчик. Това се случи на заседание на Постоянния комитет, което се проведе в периода от 28-ми ноември до 2-ри декември 2022 г. в Страсбург.  

 

Досието е от 2004г., като през 2007г. Постоянният комитет на Конвенцията отправи препоръка към България, която съдържа редица изисквания. Комитетът отчете предприетите мерки от страна на Министерството на околната среда и водите и на другите компетентни институции, включително на собствениците на ветропаркове в района. Единодушното решение е, че файлът вече не е необходим.

 

Друго важно решение на Постоянния комитет е да не се отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала "Струма“ през Кресненското дефиле. Той остава като "възможен файл“, както е през последните 7 години досега. На заседанието са представени резултатите от усилията на българските власти за преодоляването на пречките пред строителството на автомагистрала "Струма“ в района на Кресненския пролом. Това включва определянето на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони "Кресна“ и "Кресна-Илинденци“, което стана факт преди малко повече от месец.

 

Отчитайки трудностите при комуникацията между българските власти и неправителствените организации, Бюрото на Конвенцията ще обмисли на следващото заседание дали процедура по медиация може да бъде приложена като продуктивен инструмент за подобряване на сътрудничеството.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама